Direct naar artikelinhoud
nieuwsprotest in frankrijk

Meer dan 124.000 Fransen blokkeren door heel het land wegen uit protest tegen hoge brandstofprijzen

Meer dan 124.000 Fransen demonstreren zaterdag tegen de – in hun ogen te hoge – brandstofprijzen en belastingen. Gehuld in gele hesjes blokkeren de demonstranten overal in Frankrijk wegen. In totaal wordt op ruim 2.000 plekken in het land actiegevoerd.

Mensen in gele hesjes in Nice.Beeld EPA

Frankrijk is in de ban van de gilets jaunes, de gele hesjes. Ze zouden het land platleggen, schreven de demonstranten vooraf op de sociale media, en dat is precies wat ze doen. Wat begon als een petitie tegen de hoge brandstofprijzen, is uitgegroeid tot een massale uiting van algehele onvrede. De gewone Fransman houdt te weinig over in zijn of haar portemonnee en heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen, luidt de hartenkreet.

Een man gekleed als benzinepomp.Beeld EPA

Op tientallen wegen rijden demonstrerende automobilisten en motorrijders stapvoets, of staan ze stil. Bij veel blokkades wordt op last van de politie tenminste een rijbaan vrijgehouden. ‘Volledige blokkades’ waren op voorhand verboden door minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Op plekken waar dat toch dreigde te gebeuren heeft de Franse politie traangaas ingezet tegen de actievoerders.

De volksopstand is niet aangezwengeld door vakbonden of oppositiepartijen, maar spontaan ontstaan op de sociale media. De Franse autoriteiten vreesden vooraf voor een ‘oncontroleerbare mobilisatie’. Omdat de protesten geen centrale organisatie kennen en geen leiding, tastten de ordediensten voor aanvang in het duister over wat ze konden verwachten. Slechts voor ongeveer een honderdtal van de meer dan 2000 protesten was vooraf toestemming gevraagd.

Dode

De blokkades verlopen op sommige plekken dan ook nogal chaotisch. 47 mensen zijn gewond geraakt, van wie 3 zwaargewond. In de Savoie in het oosten van Frankrijk overleed een vrouw. Het slachtoffer werd aangereden door een automobiliste die met haar kind onderweg was naar een arts, en achter het stuur in paniek zou zijn geraakt. De ANWB raadt automobilisten af om zaterdag door Frankrijk te reizen.

Naast automobilisten - onder wie ook buschauffeurs en ambulancepersoneel - zijn in Franse steden ook duizenden voetgangers de straat op gegaan. Op de Champs-Élysées, waar ’s ochtends vroeg enkele tientallen demonstranten stonden, liep het aantal actievoerders in de loop van de middag op tot meer dan vierhonderd. ‘Macron, treed af!’, scanderen ze. En: ‘Macron: geef ons geld terug!’

Sarah Joubert, een gepensioneerde schoonmaakster, is voor het protest vanuit haar woonplaats Lyon naar Parijs afgereisd. ‘Meneer de president, ik kan niet rondkomen van een pensioen van 780 euro per maand!’, staat op haar spandoek. ‘Macron laat ons in de kou staan’, zegt Joubert. ‘Ik ben even oud als zijn vrouw, maar zij zit er wel warmpjes bij, net als alle politici. Naar gewone mensen kijken ze niet om.’

Dat Macron de kop van jut is, betekent niet dat de demonstranten onder zijn voorgangers financieel beter af waren. ‘Het is al veertig jaar hetzelfde liedje’, zegt Prenol Lavozar, een technisch assistent die vandaag ‘tegen alle belastingen’ protesteert. ‘De bestuurders laten de armen opdraaien voor hún etentjes en vliegreizen. En dan willen ze dat wij een milieuvriendelijke auto kopen. Daar hebben we het geld helemaal niet voor.’

Een geel hesje met afbeelding van Macron.Beeld REUTERS

Steun

Drie op de vier de Fransen geeft in een opiniepeiling aan de acties van de gele hesjes te steunen. Dat de protestbeweging zo snel is gegroeid en zich heeft verspreid over het hele land wordt in Frankrijk gezien als teken aan de wand voor president Macron en zijn regering. De populariteit van de president is al sinds de zomer laag. Vooral op het platteland – waar Macron toch al nooit echt populair was - en in de voorsteden van grote steden zijn veel Fransen ontevreden over de president. Volgens veel demonstranten is Macron doof en blind voor de financiële zorgen van de lagere klasse.

Voor aanvang van de protestdag reageerde Macron tamelijk laconiek op de aangekondigde volksopstand. ‘Ik ga niet ineens van koers wijzigen’, zei de president, ‘we zitten middenin een transitie’. ‘De woede van de mensen is het bewijs dat we moeilijke beslissingen durven te nemen’, zei een woordvoerder van het Élysée.