Boeken

De 10 beste boeken van maart volgens de Letterenredactie van De Standaard

Tom Lanoye bewerkte Shakespeare’s Macbeth in ‘Lady + Lord Macbeth’© Geert Van de Velde

Van welke titels hopen we dat ze uw leeslijst halen? We tippen u graag de beste boeken van maart.

Ilana Vantricht, DSL
THEATERTEKST

TOM LANOYE

Lady + Lord Macbeth

Tom Lanoye bewerkte Shakespeares klassieker Macbeth en doet het drama meesterlijk heropleven in de 21ste eeuw. Hij snoeit in het aantal personages en brengt ze vol, gelaagd en evenwichtig voor het voetlicht. Zo zijn Lady en Lord Macbeth van begin tot einde evenwaardig aanwezig en introduceert hij zelfs een nieuw vrouwelijk personage, Lady Banquo. Met aandacht voor ouderschap en hints naar een postnatale depressie tilt Lanoye het verhaal moeiteloos naar vandaag. Uiteraard laat de recente winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren de voorzet niet liggen om kritisch te zinspelen op de woelige actualiteit. Een vijfsterrentheatertekst.

Prometheus, 144 blz.

Lees hier de recensie.

Voor speeldata, surf naar www.theatergroepsuburbia.nl.

ROMAN

JENNY ERPENBECK

Kairos.

De roman van de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck staat in het teken van Kairos, de Griekse god van het gunstige moment. Zo’n gunstig moment leidt in 1986 in Oost-Berlijn tot een ontmoeting tussen Katharina en Hans, die een intense en complexe relatie beginnen. De 19-jarige studente en de getrouwde 53-jarige man belanden in een rollercoaster, met heimelijke seksuele ontmoetingen als hoogtepunt en cassettebandjes vol verwijten als dieptepunt. Kairos. verhaalt over een onevenwichtige verhouding terwijl het boek met enige nostalgie de DDR weer tot leven wekt. Erpenbeck schrijft beheerst over grote emoties en voegt zo opnieuw een indrukwekkende titel toe aan haar oeuvre.

De Geus, 352 blz.

Lees hier de recensie.

NON-FICTIE

JOSEPH ROTH

Tussen de legers. Grensreportages

De Joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939) maakte als jonge journalist reportages in het onrustige Heanzenland, het grensgebied tussen Oostenrijk en Hongarije. Later ook aan de turbulente Pools-Russische grens, en in zijn geboortestreek Galicië. Zijn verzamelde grensreportages zijn nu vertaald en gebundeld in Tussen de legers. Grensreportages, met krachtige illustraties van kunstenaar Koen Broucke. De parallellen met de oorlogRusland-Oekraïne en het geweld in Gaza zijn onmiskenbaar en de existentiële vragen die Roth opwerpt overbruggen moeiteloos een volle eeuw.

Van Oorschot, 64 blz.

Lees hier de recensie.

TRUE CRIME

MARK O'CONNELL

Een spoor van geweld

De Ierse journalist Mark O’Connell verdiepte zich in de wereld van de beruchte moordenaar Malcolm Macarthur en schreef een indringend portret van een crimineel met een cultstatus. Wanneer de geldbron van de rijkeluiszoon uitgeput geraakt, berooft hij een bank, maar dat loopt grondig fout wanneer hij twee mensen in koelen bloede vermoordt. Een spoor van geweld is een diepgravende zoektocht naar de brute waarheid die verscholen ligt achter de verzinsels van Macarthur.

Thomas Rap, 320 blz.

Lees hier de recensie.

ROMAN

BARBARA KINGSOLVER

Demon Copperhead

Demon Copperhead is een hervertelling van David Copperfield, Dickens’ klassieker uit 1850, en nu al een van dé boeken van het jaar. De Amerikaanse schrijfster Barbara Kingsolver won er een Pulitzer Prize mee en de Women’s Prize for Fiction.

Demon Copperhead wordt geboren in een trailer en groeit op in de Appalachen, een regio in Noord-Amerika die gebukt gaat onder armoede en verslaving. De vinnige en waarachtige vertelstem van het hoofdpersonage neemt de lezer meer dan 500 hartverscheurende pagina’s lang mee. Kingsolver schreef een prachtige, meeslepende roman over pleegzorg, pillen en pijn.

Meulenhoff, 544 blz.

Lees hier de recensie.

GESCHIEDENIS

ANATOLI KOEZNETSOV

Babi Jar

Babi Jar, vernoemd naar het ravijn vlakbij de Oekraïense hoofdstad Kiev, is een verpletterend ooggetuigenverslag. Toen de nazi’s in 1941 Kiev bezetten, was Anatoli Koeznetsov een nieuwsgierige, roekeloze jongen van twaalf. Met die kinderlijke blik geeft hij in Babi Jar de gruwelijke geschiedenis van zijn stad weer: de razzia’s, de plunderingen, de vervolging van Joden. Koeznetsov pende de brutaliteit en gruwel neer, zijn relaas verdient het om gelezen te worden.

De Bezige Bij, 440 blz.

Lees hier de recensie.

BEELDROMAN

B. CARROT

Uitweg

De beeldroman Uitweg volgt de Poolse Magda, die ongewenst zwanger is, op haar vlucht naar Nederland. Vanwege de strenge abortuswet in haar thuisland, is de meer dan duizend kilometer lange rit de enige ‘uitweg’ die haar nog rest. De kleuren in B. Carrots aquarellen klaren op naarmate de verlossing nadert en vertellen zo mee het verhaal: warmgeel voor een zeldzaam zorgeloos moment en kil blauw zodra de twijfeltoeslaat. Een pijnlijk relevant verhaal over de impact van abortusbeleid.

Oogachtend, 288 blz.

Lees hier de recensie.

ROMAN

KAVEH AKBAR

Martelaar!

Om te ontsnappen aan het alledaagse, volgens hem zinloze leven, wil een Amerikaan met Iraanse roots sterven als martelaar. Maar zijn kijk op het leven en de dood, en alles daartussenin, verandert wanneer hij een kankerpatiënte ontmoet die van haar trage dood een kunstwerk maakt. Martelaar! is een bedwelmende, energieke roman over twijfel, drankzucht en martelaarschap. Het debuut van de Amerikaans-Iraanse millennial Kaveh Akbar is een literaire cocktail van Iraans fatalisme en Amerikaans vooruitgangsoptimisme.

Pluim, 432 blz.

Lees hier de recensie.

TRUE CRIME

MAGGIE NELSON

De rode stukken

De rode stukken is een atypisch true crime-boek en een hoogtepunt binnen het genre. Wanneer Jane Mixer, de tante van de Amerikaanse schrijfster Maggie Nelson, in 1969 brutaal wordt vermoord, is de auteur nog niet geboren. Maar de rechtszaak laat decennia op zich wachten. Er wordt lang naar een seriemoordenaar gewezen, tot er nieuw bewijsmateriaal opduikt. Nelson schrijft over de rechtszaak, de open wonde en het rouwproces. De rode stukken vertelt in ‘stukken’ over zowel haar persoonlijke leven als over de rechtszaak.

Atlas Contact, 224 blz.

Lees hier de recensie.

WETENSCHAP

LUCY COOKE

Bitch. Een revolutionair handboek over sekse, evolutie en het vrouwtjesdier

De Britse zoöloge Lucy Cook trok de wereld rond, verzamelde fascinerende kennis over dierengedrag en bundelde die in Bitch. Onderweg ontmaskert en doorprikt ze seksistische vooroordelen en binaire ideeën over sekse, kortom de missers van Darwin. Want het onderscheid man-vrouw is allesbehalve natuurlijk, dat bevestigen ook de wetenschappers die ze aan het woord laat. Het boek duikt met een open blik en met humor in het genderloze continuüm van de natuur.

De Geus, 448 blz.

Lees hier de recensie.