Het Turnhoutse cultuurhuis de Warande blijft voorlopig onder het beheer van de Provincie Antwerpen.© BERT DE DEKEN/Fotomontage GVA

Cultuurhuis de Warande blijft (voorlopig) onder beheer van provincie Antwerpen: “Er is geen andere oplossing mogelijk”

Turnhout -

Het Turnhoutse cultuurhuis de Warande blijft onder het beheer van de provincie Antwerpen. Dat is de verrassende oplossing die door intendant François Mylle de voorbije maanden is uitgewerkt op vraag van Vlaams minister-president Jan Jambon. Omdat provinciebesturen door een interne Vlaamse staatshervorming na de verkiezingen geen cultuurhuizen meer mogen beheren, moet hiervoor wel een speciaal decreet opgemaakt worden. “Voorlopig is geen andere oplossing mogelijk”, zo stelt Mylle.

Stijn Janssen

Vorige zomer stelde Jan Jambon als intendant François Mylle aan voor het Turnhouts cultuurhuis. Mylle is algemeen directeur van de stad Geel en had als voormalig directeur van het Geels cultuurcentrum De Werft ook ervaring in de cultuursector. Hij kreeg de opdracht mee om in een half jaar tijd alle mogelijke scenario’s te verkennen die naar een nieuwe duurzame beheerstructuur voor het cultuurhuis konden leiden.

LEES OOK. François Mylle, algemeen directeur stad Geel, aangesteld als intendant voor Turnhoutse Warande: “Juiste man voor zoektocht naar bestuurder”

In het kader van deze opdracht sprak de intendant met ruim dertig bevoorrechte getuigen, gaande van beleidsmakers van Stad Turnhout, de provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid tot deskundigen uit het culturele en artistieke werkveld. Ook vonden verschillende overlegmomenten plaats met de stad, de provincie en de Vlaamse Overheid. Daarbij was ook de nieuwe directeur Bart Govaert aanwezig.

LEES OOK. Bart Govaert ruilt de Brakke Grond in voor de Warande: “Sterk profiel met ervaring in de culturele sector”

“In dit overleg werd gezocht naar het meest haalbare en dynamische toekomstproject voor de Warande”, zo stelt Mylle. “De stad Turnhout had wel de wil om het beheer van de Warande zelf op te nemen, maar beschikt niet over de middelen om deze opdracht waar te maken. De provincie Antwerpen was bereid om de lead te blijven nemen in de beheerdersrol van de Warande, maar was niet bereid om middelen over te dragen naar een ander overheidsniveau.”

“Vlaanderen was dan weer bezorgd om een engagement op te nemen voor de Warande buiten de mogelijkheden van het bestaande wettelijke kader”, zo stelt Mylle. “Anders dreigde er een mogelijk precedent naar andere centrumsteden toe.”

“De stad Turnhout had wel de wil om het beheer van de Warande zelf op te nemen, maar beschikt niet over de middelen om deze opdracht waar te maken”

François Mylle

Intendant

Francois Mylle.© Jeroen Hanselaer, RR

Creatieve hub

Uiteindelijk werd er gekozen voor een verlenging van de machtiging aan de provincie Antwerpen om het beheer van de Warande op zich te nemen. “Het opzet is om voor de werking van de Warande een creatieve hub te ontwikkelen”, stelt Mylle. “Een dergelijke werking heeft de provincie al eerder opgezet binnen andere economische thema’s die nauw aansluiten bij de eigen kerntaken van de provincies. Ook zal tussen de stad Turnhout en de provincie in de toekomst gewerkt worden aan een nieuw convenant waarin de rollen en verantwoordelijkheden van de twee overheidsniveaus duidelijk staan omschreven.”

Voorlopige oplossing

Omdat de provincie wettelijke gezien geen cultuurhuizen mag beheren, zal Vlaanderen een speciaal decreet opmaken om de uitzonderingspositie van de Warande te bestendigen. “Tot een andere oplossing wordt gevonden”, zo stelt Mylle. “Van zodra er een beter alternatief is – bijvoorbeeld door een samenbundeling van maatschappelijke krachten in de Kempen - zal de betrokkenheid en de ondersteuning van de provincie bij de Warande verdwijnen. Echter vandaag zijn de diverse beschikbare puzzelstukken van die aard dat de puzzel alleen op deze manier kan gelegd worden en een andere puzzel niet mogelijk is.”

Voor onbepaalde duur

“Volgens intendant Mylle is er momenteel geen betere oplossing dan het beheer van de Warande bij de provincie te houden”, reageert Kathleen Helsen, gedeputeerde bevoegd voor cultuur. “Zolang er zich geen andere overnemer meldt, blijft de Warande in het beheer van de provincie. Het gaat toch om een aardig bedrag dat de provincie vrijmaakt voor het Turnhouts cultuurhuis.”

Volgens Helsen is het van groot belang dat er geen einddatum gezet wordt op het verdere beheer door de provincie. “Omdat het Vlaams Parlement dit per decreet gaat vastleggen, is het mogelijk dat er geen einddatum wordt opgelegd”, stelt Helsen. “Mocht het beheer maar voor één of twee jaar in provinciale handen komen, zaten we op dat moment weer in dezelfde onzekere situatie. Dat biedt ook de mogelijkheid om op langere termijn een beleid uit te werken.”

Nog volgens Helsen zijn de budgetten voor de Warande al voor de volgende twee jaar opgenomen in de provinciale begroting. “Er is geen sprake van besparingen op dat vlak. Ook het personeel van de Warande blijft de bevoegdheid van de provincie. Op dat vlak verandert er dus niets.”

Het ‘decreet op maat van de Warande’ moet nog wel goedgekeurd worden door het Vlaams Parlement. Helsen: “Dat moet nog gebeuren voor het parlement ontbonden wordt. Voor die stemming blijven er dus nog maar een paar dagen over. Anders is er uiteraard geen oplossing. Maar ik ga ervan uit dat dit geen probleem gaat zijn.”

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners