Wateroverlast door regen en smeltende sneeuw

De regenzone die gisteren over ons land trok, in combinatie met de smeltende sneeuw, heeft gisteren lokaal heel wat wateroverlast veroorzaakt. Verschillende straten stonden blank, zandzakjes werden aangevoerd en de banen lagen er - opnieuw - gevaarlijk bij.

evdg

De felle buien zorgden in combinatie met het smeltwater van de sneeuw van de voorbije dagen heel wat wateroverlast.

Vooral in West-Vlaanderen kreeg de brandweer zo’n 200 oproepen binnen. Verschillende straten stonden volledig blank, tunnels en loodsen liepen onder, kelders moesten worden leeggepompt.

In Roeselare werden cursisten die een bijscholing volgden in hogeschool Vives geëvacueerd. De stad verspreidde daarop een plan met locaties waar er containers staan waar bewoners zandzakjes kunnen afhalen. In Wervik was zelfs een afrit van de snelweg A19 afgesloten.

© Facebook Stad Roeselare

Nog in Brugge werd de kwartfinale van de Beker van België tussen Club Brugge en Charleroi afgelast. Het veld was onbespeelbaar geworden door het slechte weer.

‘Overstromingsgebied moest er al zijn’

In Zonnebeke klagen de bewoners over een probleem dat telkens terugkomt zodra er veel regen valt. ‘Het is al vijf jaar hetzelfde. Zodra er meer neerslag is dan normaal, staan wij met onze voeten in het water.’ De bekendmaking van het openbaar onderzoek voor het overstromingsgebied hangt nog uit. ‘Maar het moest eigenlijk al uitgevoerd zijn’, zegt Dirk Sioen, burgemeester van Zonnebeke. ‘Ik heb daarvoor gebeld, gemaild en actie ondernomen. Ik kan moeilijk zelf de schop in de grond steken. Nu is het jammer genoeg weer een hele winter bang afwachten voor deze mensen.’

© credit

Scheepvaart stilgelegd

Ook op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen was er lokaal veel wateroverlast. Onder meer in Knesselare, Aalter en Zottegem. Over heel Vlaanderen is in heel wat beken het waakpeil overschreden en zelfs het alarmpeil bereikt. Ook op grote waterwegen staat het water uitzonderlijk hoog. Op verschillende waterwegen is de scheepvaart zelfs stilgelegd, onder meer op het kanaal Gent-Oostende en ook in Brugge.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook vandaag regen

Vandaag wordt het in Vlaanderen wisselvallig met enkele buien maar soms ook opklaringen. In het zuiden van het land vallen nog steeds buien van smeltende sneeuw en sneeuw met temperaturen tussen 0 en 3 graden. Er staat een stevige zuidwest tot westenwind.

Ook vrijdag en zaterdag volgen nog buien met sneeuw in de Ardennen en regen of smeltende sneeuw elders in het land. Maxima tussen 0 en 7 graden. Zondag wordt het tijdelijk droger.

Volgens het KMI viel er in november al abnormaal veel neerslag. De hoeveelheden gingen bijna overal boven de normale waarden.