Direct naar artikelinhoud
Politiek

Regering blijft talmen over de kernuitstap: N-VA wil niet wijken

Premier Charles Michel.Beeld BELGA

De centrumrechtse regeringspartijen liggen in de knoop over de kernuitstap. Volgens de wet moeten alle kerncentrales in ons land dicht tegen 2025, maar N-VA wil minstens twee reactoren tien jaar langer openhouden.

Vandaag overlegt de federale regering over het dossier. Morgen volgt de Vlaamse regering. De kans dat de partijen een akkoord vinden lijkt microscopisch klein. N-VA wil voorlopig van geen wijken weten. Energiespecialist van de partij Andries Gryffroy herhaalde gisteren dat de voorliggende ontwerptekst van het Energiepact, het plan dat het alternatief voor de kerncentrales moet vastleggen, "onvoldoende is onderbouwd". De huidige tekst biedt volgens hem "geen zekerheid op het vlak van bevoorrading, betaalbaarheid en duurzaamheid".

Verschillende meerderheidsbronnen zeggen dat het nog minstens enkele weken wachten wordt op een definitieve beslissing. Zo willen de meerderheidspartijen tijd kopen en een crisis vermijden. Premier Charles Michel (MR) hinkt op twee gedachten. In een perscommuniqué benadrukte hij gisteren dat hij het Energiepact "door niemand laat torpederen", maar hij zei tegelijk dat de huidige tekst slechts "een nuttige werkbasis" vormt.

De meerderheidspartijen willen tijd kopen en een crisis vermijden

De tijd speelt in het voordeel van N-VA. Hoe langer er wordt getreuzeld met een beslissing over de kernuitstap, hoe groter de kans dat er niet genoeg tijd overblijft om een haalbaar en betaalbaar alternatief uit te werken.

Lees ook:

Kunnen we de kerncentrales langer openhouden? Dat kan, al staat er wel een prijskaartje tegenover. Ook dat is de inzet van de huidige politieke discussie. (+)

"Is de kernuitstap ons waard dat we de CO2-uitstoot doen stijgen? Dat is bijna zeker het gevolg", schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. (+)

Ondertussen doet de kernuitstap de centrumrechtse coalities zweten. De federale regering zit vandaag bij elkaar voor topoverleg. De Vlaamse regering volgt morgen. Maar alles wijst erop dat een beslissing wordt uitgesteld, om een crisis te vermijden. (+)

Lees ook

Geselecteerd door de redactie