Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Oud-ambassadeur VS in Moskou juicht aanklacht Mueller toe: "Ze zullen zien hoe goed we ze volgen"

Michael McFaul, hier in de Doema in Moskou in 2012.Beeld REUTERS

Volgens de Russische minister Lavrov is het ‘gezwets’, maar Michael McFaul, Obama’s ambassadeur in Moskou van 2012 tot 2014, juicht de aanklacht van speciaal aanklager Robert Mueller tegen Russische personen en organisaties toe. 

Een week nadat Amerikaanse inlichtingendiensten verklaarden dat Rusland er al aan werkt om ook de Congresverkiezingen van 2018 te verstoren, zegt de 54-jarige McFaul, die nu politicologie doceert aan Stanford University: "Deze aanklacht is de beste Amerikaanse afschrikking tot nu toe van mensen die dit in de toekomst tegen ons willen doen. Al zou het nog beter zijn als onze president dat signaal zelf ook zou afgeven."

'Als een van deze individuen zich op de Franse Rivièra of in Londen vertoont, kan hij gearresteerd worden'

Hoe interpreteert u de aanklacht?

"Het bevestigt hoe grondig Mueller en zijn team te werk gaan. Het is ook een signaal dat hij nog lang niet klaar is. In de aanklacht, die ik helemaal gelezen heb, zitten hints dat er nog meer gaat gebeuren. Ik ben onder de indruk van de gedetailleerdheid ervan. Dat toont dat onze inlichtingendiensten hard werken en dat zou de aandacht moeten trekken van om het even wie, inclusief de Russen, die onze verkiezingen wil beïnvloeden. Ze zullen zien hoe goed we ze volgen."

"Natuurlijk zal Vladimir Poetin deze verdachten niet op een vliegtuig naar Washington zetten, maar ik heb er vertrouwen in dat als een van deze individuen zich vertoont op de Franse Rivièra of in Londen, ze gearresteerd kunnen worden. En dat is heel goed."

Wat zegt u tegen de critici die zeggen dat de Democraten deze zaak overdrijven? Het was al bekend dat er een trollenfabriek in Sint-Petersburg opereerde.

"Absoluut belachelijk. Lees de aanklacht. Mensen kwamen met een dekmantel hierheen om onze verkiezingen te verstoren, demonstraties te organiseren, ten gunste van één kandidaat."

"Of het grote impact had, is een totaal andere vraag, maar de intentie was duidelijk. Als de VS dit hadden gedaan tegen Poetin, denkt u dan dat ze in Rusland gezegd zouden hebben “oh, geen probleem hoor”? Poetin zou woedend geworden zijn en er zou een keihard antwoord komen. Landen moeten niet proberen de verkiezingen in andere landen te beïnvloeden, punt."

Michael McFaul.Beeld REUTERS

Welke hints zitten er in de aanklacht van wat nog komen gaat?

"Als je de kleine lettertjes leest, wordt gesuggereerd dat mensen niet alleen onbewust maar soms ook bewust met deze figuren hebben samengewerkt. Of dat zo is, moeten we afwachten."

Zelfs binnen het Witte Huis lijken er grote verschillen te bestaan in de manier waarop gereageerd wordt.

"Met deze aanklacht laat Mueller zien: we gaan dit gedrag strafrechterlijk vervolgen, ongeacht wat Donald Trump en het Witte Huis zeggen. En daar moeten de Russen of wie ook goed nota van nemen: we hebben een rechtsstaat, ongeacht wie tot president verkozen is. Ik was heel teleurgesteld in Trumps reactie. Hij behandelt het niet als een kwestie van nationale veiligheid, maar dat zou hij wel moeten doen. In de ogen van Poetin kom dat zwak over."

Russische politici zeggen: jullie doen dit zelf de hele tijd, met jullie steun voor ngo’s en politieke omwentelingen in andere landen.

"Ja, maar dat is niet waar. Feiten doen er toe, sorry. Heeft Rusland ooit Amerikanen aangeklaagd voor bemoeienis met hun verkiezingen? Nooit. Dit what about-ism spelletje – ik moest er als ambassadeur diplomatiek op reageren, maar nu ben ik professor en in mijn wereld doen feiten ertoe. Bij de Russische verkiezingen van 2012 kwamen Amerikanen niet verhuld als Russen naar Rusland om de oppositie op te stoken tegen Poetin. Ik was erbij als ambassadeur, en dat gebeurde niet."

'Democratisch gekozen functionarissen ontmoeten is niet hetzelfde als onder dekmantel naar de VS komen om verkiezingen te beïnvloeden'

U werd toen door Russische media als intrigant afgeschilderd omdat u in uw eerste week in Moskou de oppositie uitnodigde.

"Maar dat zijn twee verschillende dingen. Russische ambassadeurs in Washington ontmoeten de hele tijd de oppositie. De toenmalige ambassadeur Kislijak was aanwezig bij een campagnetoespraak van Trump. Als ik zoiets had gedaan, was dat een nationale crisis geworden! Een ontmoeting met democratisch gekozen functionarissen is niet hetzelfde als onder dekmantel, als een spion, naar Amerika komen om de verkiezingen te beïnvloeden. Ik twitterde niet met de hashtag #crookedPutin, ik heb niet de oppositiemedia gefinancierd om een van de kandidaten te ondermijnen."

Hoe kunnen de VS en Rusland nu de relaties zo zijn verslechterd nog zaken doen?

"Je moet altijd praten. De grootste misdaad in de diplomatie is als je een conflict hebt dat berust op partijen die elkaar verkeerd begrijpen. Maar tegelijkertijd geloof ik niet dat het doel van diplomatie ‘goede relaties’ is. Dat misverstand is wijdverbreid. Een diplomaat moet het nationale belang van zijn land dienen. Soms betekent dat het verbeteren van relaties, soms betekent het dat je hard terugduwt bij slecht gedrag."