Direct naar artikelinhoud

'Belastingdienst herziet werkwijze rond deals met multinationals: lokale inspecteurs buitenspel'

De Belastingdienst gaat de manier waarop het afspraken maakt met internationale bedrijven en organisaties herzien. Alleen een speciaal team mag straks nog belastingdeals afsluiten met multinationals. Lokale inspecteurs worden zo buitenspel gezet bij het maken van dergelijke afspraken. Dit schrijft Trouw maandag.

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst.Beeld ANP

Het is de eerste concrete maatregel die de Belastingdienst neemt nadat Trouw en het Financieele Dagblad in november onthulden dat een lokale inspecteur uit Rotterdam de Amerikaanse multinational Procter & Gamble persoonlijk toestemming had gegeven voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden.

Deze afspraak, of 'ruling', werd niet voorgelegd aan het rulingteam van de Belastingdienst die afspraken met multinationals behandelt. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën kreeg zware kritiek en beloofde alle afspraken van de fiscus met internationale bedrijven en organisaties tegen het licht te houden.

78 afspraken met fouten

Maandag informeert Snel de Tweede Kamer middels een brief over de uitkomsten van dat onderzoek. De fiscus heeft 4462 afspraken met multinationals onderzocht. In 78 gevallen zijn procedurefouten gemaakten.

Met afstand de meeste fouten, 72, zijn gemaakt bij deals die zijn afgesloten door lokale inspecteurs. Bij in ieder geval twee afspraken constateerde de Belastingdienst naast procedurele missers ook inhoudelijke fouten. Staatssecretaris Snel gaat kijken of die afspraken herzien of beëindigd kunnen worden.  

De afgelopen jaren kwam de Belastingdienst meerdere malen negatief in het nieuws wegens dubieuze afspraken met grote buitenlandse bedrijven. Zo tikte de Europese Commissie Nederland al eens op de vingers vanwege een belastingdeal met de Amerikaanse koffiemultinational Starbucks en wordt momenteel een afspraak met de Zweedse meubelgigant Ikea onderzocht.

Belastingparadijs in de polder

Hoewel Rutte III belooft er onder druk van Brussel iets aan te gaan doen, blijft Nederland een populaire fiscale vluchthaven voor multinationals. 'Nederland speelt een hoofdrol in die fiscale structuren. En dat blijft zo.'

'Misschien ga ik de regels veranderen'

In een interview met Trouw laat Snel maandag weten niet op individuele gevallen te willen ingaan. Hij stelt wel dat hij gaat nadenken over bijvoorbeeld het vooraf afgeven van zekerheden bij het maken van belastingafspraken. Snel: 'Misschien ga ik de regels veranderen. Daar kom ik later op terug.'

Volgens Snel is het 'te makkelijk' om Nederland weg te zetten als belastingparadijs. 'Maar we moeten wel aantonen dat het niet alleen mooipraterij is. Ik ga niet weglopen voor het feit dat wij het prettig vinden dat om een goed vestigingsklimaat te hebben, maar dan wel voor reële bedrijven en niet meer voor doorstromers.'

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën.Beeld anp

Nederland als populaire fiscale vluchthaven

Eind vorig jaar bleek uit het jaarlijkse onderzoek naar het gebruik van belastingparadijzen door de 'Fortune 500'-bedrijven dat Nederland nog altijd een populaire fiscale vluchthaven is voor multinationals. Met name Amerikaanse multinationals weten de Nederlandse fiscus goed te vinden.

Meer dan de helft van de Fortune 500-ondernemingen heeft een dochter-bv in Nederland. 'Nederland wordt internationaal steeds bekender als instrument voor belastingontwijking', aldus onderzoeker Matt Gardner van ITEP. 'Die bekendheid kan leiden tot kopieergedrag bij bedrijven, die ook een fiscale route via Nederland opzetten.'

Een Starbucks-filiaal.Beeld Indra Jager