Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Speelbal in Bayats tentakels: met Fabien Camus zit ook eerste voetballer in cel

Fabien Camus (links).Beeld Photo News

Tot vorig seizoen voetbalde Fabien Camus bij KV Mechelen. Afgelopen zomer regelde hij als kersvers makelaar, samen met Mogi Bayat, de miljoenentransfer van Club-speler Anthony Limbombe naar FC Nantes. Volgens het gerecht bleef er via frauduleuze constructies 455.000 euro plakken bij Camus.

Advocaat Didier De Quevy bezocht Fabien Camus (33) gisterenavond in de gevangenis van Lantin, nabij Luik. Hij is aangehouden op verdenking van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens De Quevy draait alles om één transfer: deze waarbij Club Brugge-speler Anthony Limbombe voor 8 miljoen euro naar FC Nantes trok.

"Fabien Camus timmerde aan de weg als makelaar. Voor de transfer van Anthony Limbombe deze zomer werkte hij samen met Mogi Bayat en Laurent Denis (die ook allebei in de cel zitten in dit dossier, red.). Het gerecht gelooft dat Camus 455.000 euro commissie via een frauduleuze constructie heeft opgestreken. Maar Camus zegt dat Bayat hem dat geld nooit gaf, ondanks dat hij het hem had beloofd", zegt De Quevy. De advocaat staat in dit dossier overigens ook de onder voorwaarden vrijgelaten scheidsrechter Sébastien Delferière bij.

Koppelverkoop

Mogi Bayat dus. Wéér Bayat, want het was ook Bayat die Camus via een koppelverkoop naar KV Mechelen bracht. Kerstperiode 2017. Een week voor de transferperiode begint, staat KV Mechelen laatste in het klassement. Een club die amper goals maakt. Spits Silvère Ganvoula, een van Anderlecht gehuurde speler die zo'n 30.000 euro per maand verdient, speelt bar slecht en scoort nooit. Mechelen wil die dure vogel kwijt.

Ondertussen wil het bestuur nieuwe offensieve spelers kopen. Daarbij denkt het aan Clément Tainmont, een flankaanvaller van Charleroi. Maar vooraleer het tot een transfer kan komen, moet er eerst gesproken worden met de makelaar, Mogi Bayat.

Die is zich zeer bewust van de problemen van KVM en buit zijn sterke onderhandelingspositie uit. Bayat wil gerust Tainmont naar Mechelen brengen. En hij biedt gelijk aan om de dure Ganvoula te laten terugkeren naar Anderlecht - hij heeft namelijk een goede band met de sportief manager daar.

‘Geen slechte jongen, maar niet al te slim. Camus laat zich ook gemakkelijk beïnvloeden door zijn entourage’
Bronnen bij vorige clubs

Voor wat hoort wat: in de plaats daarvan moet KV Mechelen twee andere spelers uit zijn portefeuille binnenhalen: spits Nicolas Verdier van Eupen, die zes maanden eerder nog buiten gegooid werd door Mechelen, en Fabien Camus, een Franse Algerijn van bijna 33 die al meer dan een half jaar niet meer op een voetbalveld had gestaan.

Op dat trieste punt van zijn carrière was Camus beland. Diep onderin de grabbelbak van de transfersolden, onderwerp van een koppelverkoop. Maar Bayat had het wel weer geflikt om hem een contract te bieden bij alweer een 'bevriende' club. Eerder gaven Charleroi (familiebedrijf van de Bayats), Genk (onder manager Dirk Degraen) en Troyes (doorsluisclub van Bayat) Camus al onderdak.

Louter op basis van de intrinsieke kwaliteiten was dat niet eens zo gek. Camus is een mooie voetballer, technisch verfijnd, uitstekend spelinzicht. Maar ook lui en mentaal niet weerbaar genoeg. Zelden haalde hij een constant niveau. "Geen slechte jongen, maar niet al te slim", klinkt het bij zijn ex-clubs. Bovendien: "Hij laat zich gemakkelijk beïnvloeden door zijn entourage."

Dat blijkt ook uit zijn meest recente carrièrekeuze. Na de degradatie met KV Mechelen zat Camus weer zonder contract. Daarom koos hij voor een carrièreswitch: hij werd spelersmakelaar, naar het voorbeeld van de man die hem al die jaren van club naar club had versluisd.

Nog dit: morgen verschijnen acht van de negen aangehouden verdachten voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Alleen makelaar Dejan Veljkovic, die naast Bayat als spilfiguur wordt beschouwd, tekende geen beroep aan. De Antwerpse KI moet beslissen over een verdere aanhouding van de verdachten.