Direct naar artikelinhoud
Sport

Nina Derwael op 40 seconden van WK-goud

Nina Derwael op 40 seconden van WK-goud
Beeld Photo News

In Doha zijn ze op het WK artistieke gymnastiek aan de individuele finales toe. Een Belg van 1,68 meter, Nina Derwael, wil daarin een prominente rol spelen. Ze treedt aan in drie finales, met als belangrijkste uitdaging: historisch goud grijpen.

Finale allround, donderdag om 14 uur

Uitdaging: podium

Mondiaal schuift Nina Derwael (18) steeds meer op naar het podium in de allroundcompetitie. Op de Spelen van 2016 finishte ze als negentiende, op het WK van 2017 als achtste en de kwalificaties hier in Doha sloot ze als vierde af. De kloof met de derde, de Japanse Murakami, was zo miniem dat Derwael een medaille mag ambiëren in het meest prestigieuze onderdeel van de artistieke gymnastiek.

Derwael glimlacht en sust: "Het verschil is niet groot, dat klopt, maar aan de grond en de sprong sta ik toch nog ver achter. De anderen moeten al serieuze fouten maken opdat ik het podium haal. Ik kan nog wel wat punten winnen door de moeilijkheidsgraad van mijn grondoefening op te trekken, mijn sprong kan nog beter dan in de kwalificaties en ook aan de brug kan ik nog winst maken, maar of dat zal volstaan voor een medaille is afwachten. In zo'n finale kan van alles gebeuren. De enige zekerheid is dat Simone Biles wint, voor zilver en brons zal het een gevecht worden."

Hoe de finale morgen ook afloopt, dit WK sterkt de Truiense in de gedachte dat ze op de Spelen van 2020 allround ook wat kan betekenen. "Op training ga ik nu hard werken aan mijn sprong. Het is zeker niet mijn favoriete toestel, maar dat kan snel gaan. Tokio komt zeker niet te vroeg. Dat is gewoon een kwestie van de klik in mijn hoofd te maken."

Resultaten kwalificaties

1. Simone Biles (VS) 60.965 punten

2. Morgan Hurd (VS) 56.465

3. Mai Murakami (Jap) 55.632

4. Nina Derwael 55.564

5. Angelina Melnikova (Rus) 55.465

27. Axelle Klinckaert 52.074

Finale brug, vrijdag om 14 uur

Uitdaging: goud

Ze won als eerste Belgische gymnaste EK-goud in 2017, als eerste WK-brons in 2017 en twee EK-medailles (goud en zilver) in 2018. Daar kan ze vrijdag als eerste WK-goud aan toevoegen. Geen verre droom, maar een heel tastbare.

Nina Derwael sloot de kwalificaties als eerste af én ze heeft nog speling op de tweede, Simone Biles, die nog nooit een mondiale medaille aan de brug won. Als Derwael haar oefening zuiverder afwerkt dan vorige zaterdag kan haar score zelfs oplopen tot 15.300 of meer. Dat is in theorie niet haalbaar voor Biles of de anderen.

De 18-jarige gymnaste zal haar nagels alvast in het goud lakken. "Ik probeer er nu nog niet te veel aan te denken dat ik geschiedenis kan schrijven, anders krijg ik te veel stress. Ik laat het op me afkomen. Al kan ik intussen beter met de druk om dan vroeger. Ik heb nu ook meer zekerheid in mijn oefening dan op het EK, dat helpt om de stress te verminderen. Het is wel opletten dat ik niet té zelfzeker word, anders riskeer ik in de fout te gaan."

Uitdaging: goud
Beeld Photo News

De brugfinale zal op veel mediabelangstelling kunnen rekenen omdat Derwael als enige Biles van zes gouden WK-medailles lijkt te kunnen houden. "Biles kan toch niet álles winnen", hoopt Derwael. "Dan wil ik graag die ene gymnaste worden die haar van het goud houdt. De brugfinale zal voor haar ook een uitdaging zijn omdat ze die medaille nog nooit won. Ik ben zeker dat Biles er 100 procent voor zal gaan. Maar ik ook, hoor. (lacht) Ik ga me niet laten doen."

Resultaten kwalificaties

1. Nina Derwael 15.066 punten

2. Simone Biles (VS) 14.866

3. Elisabeth Seitz (Dui) 14.566

4. Huan Luo (Chi) 14.466

5. Morgan Hurd (VS) 14.466

Finale balk, zaterdag om 14 uur

Uitdaging: verrassen

Met de zesde score in de kwalificaties zijn de ambities beperkt, zou je denken. Maar als het aan één toestel alle kanten uit kan, dan wel de balk, weet de studente projectmanagement. "Dat is het meest onvoorspelbare toestel, eentje waar je makkelijk de mist kunt ingaan. Kijk naar Biles op de Spelen van Rio. Eén foutje kostte haar het goud. Of neem Wevers, de olympisch kampioene. Zij vergat vorig jaar een element op het WK (ze werd veertiende, VH). Als je de podia van EK's en WK's bekijkt over de jaren heen, dan zie je veel dezelfde namen, maar op de balk zit daar meer variatie op."

Uitdaging: verrassen
Beeld AFP

Derwael heeft niets te verliezen, ook al is ze vice-Europees kampioene. Met die ingesteldheid begon ze op het EK aan de balkfinale en met die ingesteldheid zal ze er zaterdag op dit WK ook aan beginnen. "Ik ga meer ontspannen zijn voor de balk- dan voor de brugfinale. Ik had dat op het EK ook, en daar is het vanzelf gegaan. Het belangrijkste is dat ik een nette en strakke oefening neerzet. Ik heb veruit de laagste startwaarde van alle finalistes en als de anderen hun oefeningen goed afwerken, dan is een medaille niet mogelijk. Maar zoals ik al zei: het is een raar toestel."

Eén zaak speelt in haar nadeel: de brugfinale de avond ervoor. "Het zal al een uitdaging zijn om me weer te concentreren. Als het goed is gegaan, zit ik misschien op een wolk en als het is slecht is afgelopen, heb ik er misschien geen zin in."

Resultaten kwalificaties

1. Simone Biles (VS) 14.800

2. Kara Eaker (VS) 14.466

3. Jin Zhang (Chi) 14.100

4. Sanne Wevers (Ned) 14.033

5. A.-Marie Padurariu (Can) 13.966

6. Nina Derwael 13.766