© Inge Kinnet

“Er blijft een stemmetje gillen dat het mijn fout is”: Julie Van den Steen worstelt met schuldgevoel na misgeboorte

Presentatrice Julie Van den Steen (31) leed twee jaar geleden een zwangerschapsverlies. Tot op vandaag heeft ze het moeilijk om de schuld niet bij zichzelf te leggen, vertelt ze in Humo. “Ik slaag er nog altijd niet in om die ene gedachte helemaal klein te krijgen: heb ik niet zélf iets verkeerd gedaan?”

edb

In november 2022 maakte Julie Van den Steen bekend dat ze in de zomer zwanger was geweest. Na twaalf weken, op 18 juli, leed ze een zwangerschapsverlies. Tegelijkertijd kondigde ze aan dat ze in de podcast Ik ben 1 op 6 met lotgenoten en experts zou praten over het verlies. De presentatrice vertelde in de reeks over het gevoel van schuld en verantwoordelijkheid dat ze na de misgeboorte ervoer. Twee jaar later is dat nog niet verdwenen.

“Ik weet intussen dat ik niet zo mag denken”, zegt Julie in een interview met Humo, “dat zo’n drama een morbide speling van de natuur is, en toch slaag ik er nog altijd niet in om die ene gedachte helemaal klein te krijgen: heb ik niet zélf iets verkeerd gedaan?” De presentatrice leerde van experts dat bijna iedereen die een misgeboorte meemaakt in eerste instantie de verantwoordelijkheid bij zichzelf legt. “Dat is zo wreed.”

LEES OOK. Julie Van den Steen: “Ik ben in therapie sinds mijn achtste. Het helpt zo veel: ik raad het iedereen aan”

Van den Steen ergerde zich aanvankelijk aan de clichés die mensen op haar afvuurden. “‘Het is dat het zo moet zijn.’ ‘Ge moet verder.’ ‘Beter zo dan een kindje met een zware beperking.’ Alles in me revolteerde daartegen. Néén, het had niet zo moeten zijn!” Nu begint ze in te zien dat die clichés wel kloppen. “Het voelt nog altijd niet helemaal zo, maar rationeel zie ik het wel in.”

Van den Steen vertelt dat ze zich over de tekst van Que sera, sera (Whatever will be, will be) boog en gelooft wat er gezegd wordt in het lied: wat zal zijn, zal zijn. “Maar ik vind het niet makkelijk om me aan die gedachte uit te leveren. Er blijft een stemmetje gillen dat het mijn verantwoordelijkheid is, mijn fout. Dat ik het niet goed heb gedaan.”

Actrice

Op het einde van het jaar is Van den Steen voor het eerst als actrice te zien. Ze speelt in een romcom-serie van De Mensen naast onder meer Marleen Merckx en Lize Feryn. De presentatrice vertelt over het verlies van de Antwerpse Oemer Khan, die overleed tijdens de opnames. Hij verzorgde de styling van de reeks.

LEES OOK. Julie Van den Steen maakt acteerdebuut tijdens opnames op Antwerpse kerstmarkt: “Een kinderdroom die uitkomt”

“Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan zijn dood denk”, zegt ze. Vooral aan hun laatste gesprek. “‘Het is maar een job,’ zei ik hem toen. We hadden beiden de neiging om de dingen te veel gewicht te geven. Om alles als een opdracht te zien die we perfect moesten uitvoeren, met ook nog eens onszelf als de kribbigste recensent op de schouders.” Alles in het leven was een klus, klinkt het. Een interview, naar de supermarkt gaan, een fotoshoot. “Ik was bang, bang dat het niet goed genoeg zou zijn, dat ik de wereld zou teleurstellen. (Blaast) Dat vreet je helemaal op.”Vandaag beseft Julie dat iedereen vooral met zichzelf bezig is. “Dat is zo’n bevrijdende gedachte! Ze zorgt ervoor dat ik het plezier in de dingen terugvind. De lichtheid ook.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER