De Wever: “Jongeren sneller weghalen uit mesthoop van thuisomgeving”

© BELGA

Bart de Wever (N-VA) vindt dat bepaalde jongeren sneller uit hun thuissituatie moeten worden weggehaald. Niet als straf, maar juist om hen te beschermen. Volgens De Wever is de thuisomgeving van dergelijke jongeren namelijk “een mesthoop waar niet veel bloemen op groeien”.

rrln

“Als jongeren op het slechte pad geraken, vragen we ons vaak af of het aan de ouders ligt. Maar soms zijn er zelfs geen ouders”, aldus de burgemeester van Antwerpen in ‘De Zevende Dag’. De Wever stelt dat de top tweehonderd veelplegers in zijn stad al tientallen criminele feiten op hun kerfstok hebben voordat ze elf jaar oud zijn.

“Om de zes maanden veranderen deze jongeren van school, ze krijgen wat PV’s en gaan dan naar de jeugdinstellingen van Mol of Everberg en tegen dat ze twintig zijn gaan ze naar de echte gevangenis”, klinkt het.

LEES OOK: Antwerpse ex-dealer klapt uit de biecht: dit verdiende hij met verkoop van drugs

Volgens de N-VA-voorman heeft het geen zin deze groep terug naar huis te sturen. “Als die jongeren leeftijdsgenoten op straat zien lopen met duizenden euro’s cash in hun zakken en een mooie auto, kan zelfs de beste jeugdwerker daar niks tegen beginnen.”

© PETER MAENHOUDT

Mesthoop

De Wever noemt de thuissituatie van dergelijke jongeren dan ook “een mesthoop waar niet veel bloemen op groeien”. Hij pleit ervoor om hen rond hun twaalfde jaar “te beschermen tegen hun omgeving”.

LEES OOK: Cocaïne in Antwerpen is “geen probleem van Borgerhout, maar van hele stad en samenleving”

“Geld halen, desnoods tot in Marokko”

© Guy Puttemans

De uitspraken van De Wever kaderen in een debat over het drugsbeleid in Antwerpen. In het Eén-programma ‘Pano’ was deze week een reportage te zien over het Antwerpse drugsmilieu. Daarin was onder meer te zien hoe soms jonge kinderen grote sommen geld verdienen met drugsfeiten. “Waarom zou je dan nog naar school gaan”, vroeg een jongeman zich luidop af. “Je leeft beter dan je leerkracht.”

Ook minister van Justitie Koen Geens vindt dat het drugsprobleem moet worden aangepakt door zowel preventie als repressie. Geens wil bovendien dat er meer wordt gedaan om verbeurd verklaard drugsgeld terug te krijgen in handen van de Belgische Staat. “We moeten dat geld gaan halen, desnoods tot in Marokko”, zei hij daarover.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen