© Joris Herregods

Vernieuwde speeltuin aan Melkerij in Nachtegalenpark voorgesteld

In het Nachtegalenpark werd zaterdag de vernieuwde en grotere speeltuin voorgesteld. Zowel de allerkleinsten als grotere kinderen vinden er gezonde uitdagingen in talrijke nieuwe, houten speeltuigen. De wat latere oplevering wordt betreurd, maar was onvermijdelijk.

Johan Van Baelen

De Melkerij en de aanpalende speeltuin zijn elke dag open. “Mensen komen toch nog altijd voor die oase van rust die ze hier vinden”, zegt uitbater Serge De Groof. “Ik merk dat ook in het Hof Ter Linden in Wilrijk, waar we ook de kaart van de gezinnen trekken. De groene omgeving, gecombineerd met de rust en de zachte ontspanning, doet elke drang naar computers en ander digitaal spul vergeten. Hoewel we nooit iedereen gelukkig kunnen maken. De voorbije week hadden we op de middag enkele zakenmensen, die ons restaurant prezen en ook de rust formidabel vonden. Alleen spijtig van de lawaaierige kinderen, zegden ze. Tja, kinderen zijn onze corebusiness.”

De jongste kinderen bezetten de speeltuin vlak voor het terras van de Melkerij, zodat ouders hun gebroed van achter een glaasje kunnen volgen.

“We hebben de kleine speeltuin wat uitdagender gemaakt”, zegt ontwerper Roel Crul, “tegen de de kasseiheuvels die al héél lang meegaan, hebben we loopplanken gezet, waar kinderen nu ook onderdoor kunnen kruipen.”

Luchtreis

De grootste veranderingen zie je in de grote speeltuin ernaast. Het klimrek is blijven staan en werd geïntegreerd in een klimparcours, met torens, een klimspin en een kabelbaan. Wat verderop is de Vliegende Hollander vervangen door een duurzaam exemplaar gemaakt uit koorden.

“Ook hier is de uitdaging van het kind aan de orde”, aldus Roel Crul, die zich speelkunstenaar noemt. “Voor mij mocht de toren nog drie keer hoger worden, maar dat zagen de opdrachtgevers niet zitten. Het gaat erom dat je als kind risico’s moet leren in te schatten. Ze moeten worden uitgedaagd. Vandaag kunnen kinderen amper nog touwklimmen of aan een touw zwaaien. Hier worden ze uitgedaagd om 70 meter van de grond te blijven en een luchtreis te maken over het parcours.”

Uitdagen

Herman Crommelinck en Albertine Verstraeten uit Zwijndrecht zijn hier voor het eerst met kleinkinderen Aline (9), Elise (7) en Emiel (5). “Het is geleden van toen onze dochter Elisabeth klein was”, zegt Herman. “Maar het is fantastisch, mooi, sterk, gevarieerd, duurzaam en uitdagend. We dachten dat de jongste niet uit de kleine speeltuin zou komen, maar hij holde gewoon zijn zussen achterna tot in de grote speeltuin. Ze dagen elkaar uit, hé. Maar het gaat goed.”

Ook Roel Crul had zelf al gezien dat veel van de jongste pagadders naar de grote speeltuin waren overgelopen. “Maar goed dat we die toren niet zo hoog hebben gemaakt als ik wilde”, mompelt hij.

Over willen en wensen gesproken; Moest deze speeltuin niet al voor de zomer zijn opgeleverd? “We hebben er nooit een datum op geplakt, hoewel de oppositie het anders stelt”, zegt schepen Nabilla Ait Daoud. “Het had moeilijk anders gekund: de werken zijn begin maart gegund en op 23 april gestart. Dan kun je nooit nog voor de zomer klaar zijn met alles. Sommigen ontkrachten dat en zeggen dat het maar gaat om wat palen in de grond te slaan. Maar een veilige speeltuin is veel meer dan dat. De kleine en grote speeltuin en het aangrenzende speelbos kostten 600.000 euro.”

“Hier komen op een mooie zondag drieduizend speelklanten langs”, zegt Serge De Groof. “Dan moet je wel zekerheden inbouwen.”