Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

“De laagdrempeligheid van The Crystal Ship is fantastisch”

Oostende is de badstad bij uitstek waar je kunst kan koppelen aan lekker lui strandhangen. Ontdek The Crystal Ship, het openlucht streetartfestival, en ga daarna mosselen eten. Gevelbezitter Ellen Distave vertelt wat haar zo aanspreekt in de werken.

Kunstwerk JauneBeeld The Crystal Ship

De Brusselse kunstenaar Jaune liet zijn verbeelding de vrije loop op de gevel van boetiek Lily in Oostende. Als vuilnisman viel het hem op hoe hard hij opging in het decor van de stad. Jaune laat felle vuilnismannetjes dapper ronddwarrelen in humoristische, absurde settings en laat het niet na af en toe een stevige steek richting onze samenleving te geven. Eigenares is Ellen Distave, een van de Ostend City Queens. “Ik was erg blij met het werk van Jaune”, vertelt Ellen. “Ik wist vooraf niet wat er op de gevel zou komen, maar ik ben opgetogen. Wij zijn nu trouwens de trotse eigenaars van twee werken, want de winkel is onlangs verhuisd naar een nieuw pand waarop al een werkje stond van Isaac Cordal. We hebben onze gevel nog pas geverfd en hebben er op gelet geen spatten te maken op het beeldje. We zaten tot voor kort in het pand aan de overkant van de straat, en op die gevel heeft Jaune twee jaar geleden een prachtig werk gezet. Ik was zelfs een beetje triest dat ik het moest achterlaten, maar kijk, dit jaar heeft Isaac Cordal ons verblijd met een van zijn werkjes.”

Zicht op kunst

Ellen Distave: “De laagdrempeligheid van The Crystal Ship vind ik fantastisch. Mensen hoeven niet langer te discussiëren over welk museum ze willen bezoeken. Je loopt er als het ware gewoon door. Ik ben trouwens verheugd dat ik sinds vorige week vanuit mijn keuken uitkijk op een werk van Colectivo Licuado, op het Ensorinstituut.”

Camera in de aanslag

“Ik ben fan van alle creatieve projecten die Oostende in een positief daglicht plaatsen. Verder vind ik het werk van Bosoletti zeer intrigerend”, aldus Distave, “omdat hij van de toeschouwer verwacht dat hij een actie onderneemt om het werk in zijn volle glorie te zien. Maar om het nog even over de werken op mijn gevel te hebben: mijn klanten zijn helemaal mee. Ik merk dat het festival een ietwat ander publiek aantrekt, net zoals Theater Aan Zee dat doet. Ik zie vaak hele fotoclubs door de stad lopen, met de camera in de aanslag, klaar om alle kunstwerken vast te leggen, meestal zestigplussers. Ik vind dat fantastisch. Enfin, je hoort het wel: ik ben een grote fan.”

The Crystal Ship, te zien in Oostende.
thecrystalship.org

Lees ook

Geselecteerd door de redactie

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel