© BELGA

Het tussentijdse rapport van KV Mechelen: wie stopt dit Malinwa?

Met acht opeenvolgende overwinningen bewees KV Mechelen dat het veruit het sterkste team in de Proximus League is. Malinwa is na veertien speeldagen niet alleen de meest productieve ploeg (2,07 goals per match) maar slikt ook het minst aantal tegengoals (0,64 per match). Met zes punten voorsprong op eerste achtervolger Union en een recorddoelsaldo van +20 (29 gemaakt,9 tegen) was een periodetitel in 1B sinds de competitiehervorming nog nooit zo overtuigend. Als KV deze vorm en de honger naar resultaten kan doortrekken, is het team van Vrancken ook de te kloppen ploeg in de tweede periode.

Thomas Standaert en Yannick De Boeck

STERKTES: overschot aan kwaliteit en een prima groepsgevoel

Efficiënte spitsen, een combinatie van kracht en techniek op het middenveld, ­onvermoeibare flanken, een sterk ­verdedigingsduo en een kanjer van een keeper. De puzzel die Wouter Vrancken bij KV gelegd heeft, past perfect. Sinds de ­opvolger van Denis van Wijk in de thuismatch tegen Westerlo (2-0) omschakelde naar een systeem met twee spitsen, raast Malinwa als een orkaan door de Proximus League. “De thuismatchen tegen Westerlo en Beerschot Wilrijk waren kantelmomenten. Toen is de trein vertrokken”, bevestigt Rob Schoofs.

Met Onur Kaya als locomotief. De nieuwe aanvoerder strooit sinds speeldag acht de assists in het rond en is nu al zeven ­wedstrijden op een rij betrokken bij een of meer Mechelse goals. “Omdat ik nu goed word uitgespeeld”, verklaart Kaya die ­straffe reeks.

© BELGA

Naast het overschot aan kwaliteit op het veld is ook het groepsgevoel naast het veld een grote kracht van dit KV. Wouter ­Vrancken heeft op korte tijd bewezen een uitstekend people manager te zijn door in moeilijke omstandigheden iedereen mee te krijgen in zijn verhaal. Een compliment dat de coach zelf doorschuift naar zijn groep. “Ik kan hen alleen maar feliciteren voor het parcours dat ze hebben afgelegd. We ­komen van ver. Na het verlies op Beerschot werden we door iedereen afgeschreven voor de periodetitel. Op een bepaald ­moment stonden we zelfs op een gedeelde laatste plaats. Als je dan nog zo een reeks kan neerzetten, ondanks de extra­­sportieve situatie, en die periodetitel alsnog kan pakken, dan verdient deze groep een dikke chapeau.”

ZWAKTES: het voetbal is niet meer van hetzelfde niveau

Na een 24 op 24 - met een doelsaldo van 22 tegen 1 - is het zoeken met een vergrootglas naar zwaktes in het spel van KV ­Mechelen. Een ‘negatieve’ trend die de ­spelers de afgelopen weken zelf vaker ­hebben aangehaald, is het dalende niveau van het voetbal. Iets waar vooral de ­perfectionist in Onur Kaya het moeilijk mee heeft. “Ons voetbal is niet meer van hetzelfde niveau als in het begin van onze zegereeks”, waarschuwde de kapitein al een paar keer. Terwijl Lommel (0-3), OH Leuven (3-0) en Beerschot Wilrijk (3-0) in het eerste deel van de zegereeks bij ­momenten van het veld werden geblazen, waren de overwinningen tegen Roeselare (3-0), Westerlo (0-3) en vooral Tubeke (0-3) eerder ‘klinisch’ te noemen. KV moest de voorbije weken zijn beste voetbal niet altijd bovenhalen om toch met de vingers in de neus wedstrijden te winnen. Een kunst op zich, tenzij er nonchalance in de ploeg sluipt. Dat KV vrijdag terug een ­tandje moest bijsteken om een sterk Union te kloppen, zal Vrancken in dat opzicht ­tevreden hebben gestemd.

© BELGA

KANSEN: de vloek van de eerste periodekampioen doorbreken

De grote uitdaging die KV Mechelen in de tweede periode te wachten staat, is het ontsnappen aan de gevaarlijke promotie-play-offs in maart. KV hoopt als eerste de ‘vloek van de eerste periodekampioen’ te doorbreken. “Sinds de start van 1B is de eerste periodekampioen nog nooit ­gepromoveerd. We zijn er dus nog lang niet”, merkte Rob Schoofs terecht op. De club wil leren uit de fouten van hun ­voorgangers - Roeselare in 2016-2017 en Beerschot Wilrijk in 2017-2018. Zij pakten de eerste periodetitel, maar lieten het daarna afweten in de tweede periode. In beide gevallen ging de tweede periodekampioen aan de haal met de promotie.

© Photo News

“De eerste periode is binnen, de tweede is ons volgende doel. Dan is de promotie een feit”, was Kaya vrijdag al duidelijk. De ­spelers beseffen maar al te goed dat een dubbele confrontatie met een club als ­Union erg riskant is. “De decompressie na de euforie vermijden en gewoon verder gaan met onze reeks.” Dat is het devies van Wouter Vrancken. Benieuwd of dat lukt. Volgende week zaterdag komt Lommel op bezoek, de enige ploeg waarvan KV eerder dit ­seizoen in eigen huis verloor.

BEDREIGINGEN: onzekere sportieve toekomst

Decompressie. Wouter Vrancken liet het woord vorige week al een paar keer vallen. Niet zonder reden. Een team dat acht keer op rij wint, kan uiteindelijk alleen nog maar verliezen van zichzelf. Een mindere start aan de tweede periode kan de euforie in Mechelen snel doen omslaan en tegelijk de concurrentie vleugels geven. Terwijl de concurrenten in de tweede periode alles op alles moeten zetten, speelt KV vanaf nu met het finaleticket in de broekzak. Dat kan voor een ‘vals’ gevoel van veiligheid zorgen. Union, Beerschot Wilrijk en ook OH Leuven liggen op de loer om daar van te profiteren.

© Photo News

Daarnaast is het afwachten of ‘de nieuwe start’ van de tweede periode een invloed zal hebben op de groeps­dynamiek. Zeker met een wintermercato in aantocht. Blijven spelers als Bagayoko, ­Cocalic of Tainmont vrede nemen met hun bankzitterstatuut? Vliegt De Camargo ­terug naar de bank als Togui weer fit is? En hoe zwaar weegt de onzekere sportieve toekomst van de club door in eventuele transfer- of contractbesprekingen? De ­focus op de eerste periodetitel hielp de ­spelers om zich af te sluiten van alle extra-sportieve commotie. Slaagt Vrancken erin om zijn groep - na het ­bereiken van het ­eerste doel - in dat veilige sportieve ­coconnetje te houden?

MEER OVER KV Mechelen