© rr

Westelse kunstenaarspalmen gemeentehuis in

Tot en met 31 december stellen Westelse kunstenaars tentoon in het gemeentehuis van Westerlo. Deze jaarlijkse traditie in de kerstperiode is reeds aan zijn 45ste editie toe. Het mooie kader van het kasteel van Jeanne de Merode voegt nog wat extra toe aan deze unieke tentoonstelling.

leo brouwers

De 45ste editie van de tentoonstelling Westelse Kunstenaars werd in een speciaal kleedje gestoken door striptekenares Sylvia Tops uit Heultje. Sylvia Tops, gekend van de stripreeks Team Lou, stelde haar collega-kunstenaars op de affiche voor als stripfiguren. “Tekenen is mijn leven”, vertelt Sylvia. “Ik vond het leuk om mijn collega’s op deze manier af te beelden. Een stripfiguur brengt toch een andere boodschap dan een gewone foto.”

Aan deze jaarlijkse tentoonstelling nemen 31 kunstenaars deel. Allemaal mensen die in Westerlo wonen. Dat is de gulden regel.

Familie

Onder de aanwezigen op de opening troffen we ook Anne-Marie Hooyberghs aan. Anne-Marie, geboren en getogen in Tongerlo, nam bijna veertig keer deel aan deze tentoonstelling. Enkele jaren geleden verhuisde ze naar Blauberg. “Ik heb al die tijd graag aan deze tentoonstelling deelgenomen”, vertelt ze. “In de loop der jaren zijn we allemaal een beetje familie van elkaar geworden. Vooral het sociale contact met andere kunstenaars en de bezoekers, mis ik wel.”

De kunstenaars brengen een grote diversiteit aan kunstvormen met onder meer olieverf, aquarel, pastel, pentekeningen, beeldhouwwerken, keramiek, juwelen en fotografie. De zeventigjarige Fons Lievens uit Oevel stelt hier al 25 jaar tentoon. “Het is voor mij de ideale gelegenheid om enkele van mijn werken tentoon te stellen”, zegt hij. “Ik ben al van jongs af aan gebeten door de tekenmicrobe. Weet je dat ik vroeger op school straf kreeg omdat ik achteraan in mijn studieboeken tekende. Ik was al 25 jaar toen ik voor het eerst een tekenacademie binnenstapte. In mijn jeugd was er alleen in Diest zo’n academie, maar dat vond ik te ver weg. Ik breng experimentele schilder- en beeldhouwwerken. Mijn eerste werken durf ik niet meer te tonen. Het verschil met vroeger en nu is immens.”

Meer geschoold

Paul Hermans, voorzitter van de cultuurraad, is ontzettend opgetogen over de kwaliteit van de tentoonstelling. “In tegenstelling met vroeger merk je dat kunstenaars vandaag de dag meer en meer geschoold zijn. Voor velen onder hen is dit de kans om werken tentoon te stellen, want exposeren op hun eentje zien velen niet zitten. Het is de ideale tentoonstelling om tijdens de eindejaarsperiode mee te pikken. Heel wat kunstenaars lopen hier tijdens de expositie rond en geven met plezier uitleg over hun kunstvorm.”

Schepen van cultuur Kristof Welters (CD&V) stelde dat de tentoonstelling van de Westelse kunstenaars tot ver buiten de gemeentegrenzen een begrip geworden is. “De laatste jaren zijn er heel wat nieuwe en jonge mensen bijgekomen die hun werken tentoonstellen. Zo zullen we volgend jaar moeten uitkijken naar wat extra ruimte om werken op te hangen. Misschien kunnen we het kabinet van de burgemeester naast de kapel, de hal en de raadszaal daarvoor aanspreken.”

De tentoonstelling van de Westelse kunstenaars is dagelijks toegankelijk tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en tijdens het weekend van 14 tot 17 uur.