Michy Batshuayi: zes weken geleden afgeschreven voor het WK, nu alweer op het trainingsveld

© BELGA

Zes weken geleden werd Michy Batshuayi op een brancard van het veld gedragen. De artsen trokken meteen een kruis over zijn deelname aan de wereld­beker, maar de 24-jarige Brusselaar gaf niet op. Het zou een race tegen de klok worden, maar lopen kan hij alweer. En vooralsnog ligt Batsman met een been­lengte voor op schema. “Goddank heb ik een sterk ­lichaam.”

Gert Gysen en Koen Van Uytvange

Wat voorafging: Batsman to the rescue

Batsman is in geen tijd een held in Dortmund. Na zeven goals in acht competitiewedstrijden duikt zijn team zelfs weer de top drie binnen. “Het was lang geleden dat ik nog eens een paar wedstrijden na elkaar mocht spelen”, zegt Batsman. “Als ik het mij goed herinner, mocht ik bij Chelsea nooit twee matchen na mekaar spelen (dat herinnert hij zich niet juist, nvdr.). Bij Dortmund werd ik meteen verwelkomd met veel vertrouwen, veel liefde ook. Dan ben je niet meer dezelfde. En dan wil je die liefde ook teruggeven op het veld. Ik amuseerde me echt.”

Gebroken been

In de slot­fase van de tiende wedstrijd gaat het mis. Bij een sliding van Schalke-verdediger Stambouli raakt zijn linkerenkel vast onder het glijdende lijf van de Fransman. Batshuayi wordt in tranen afgevoerd. “Ik had meteen heel veel pijn. En angst. Op zo’n moment denk je niet aan de wereldbeker, wel aan die enkel. Ik dacht dat mijn been gebroken was. Ik durfde er zelfs niet naar te kijken.”

© EPA-EFE

Bij de KBVB gaat de Batphone ook meteen over. De medische staf van de nationale ploeg krijgt diezelfde avond nog bericht van Dortmund dat Batshuayi met een mogelijke breuk zit.

Gebroken droom

“Uit de scans daags na de impact blijkt dat het niet om een breuk ging, maar een scheur in de enkelbanden”, zegt bondsdokter Kris Van Crombrugge. ­Batshuayi post een foto op Instagram en geeft aan dat zijn seizoen over is. “De artsen in Duitsland zeiden toen dat ik de wereldbeker mocht vergeten. Op zo’n moment denk je aan spelers die hetzelfde hebben meegemaakt. Tot dan ­waren het altijd anderen in deze situatie, niet ik.”

Chelsea roept Batsman terug

Een verhuurde speler die het kapitaal ver­tegenwoordigt als dat van Batshuayi sommeert Chelsea meteen terug naar Londen. “Ik had het geluk om te kunnen terugkeren, want de artsen daar hebben mijn revalidatie uitstekend begeleid. Twee, drie dagen nadien kon ik al opnieuw normaal stappen. Het enige probleem was de zwelling: mijn enkel bleef dik.”

© BELGA

Er gloort op dat moment weer hoop aan de horizon, ook bij de nationale ploeg. “We hadden intussen ook al alle scans kunnen inkijken”, zegt bondsdokter Kris Van Crombrugge. “Er bestaat een spe­ciaal computersysteem waarin we met de bond en de clubs gegevens kunnen opladen om mekaar op de hoogte te houden.” Bij Chelsea hebben ze die dag nog wat verdere onderzoeken gedaan. “En dan is Chelsea in samenspraak met ons en de speler gaan bekijken welk ­traject hij zou volgen voor de revalidatie.”

Daar is Badman

De zwelling is inmiddels weg. Na een dikke week is ­Batshuayi al flink aan het zweten in het zwembad. “In de eerste fase dien je binnen te trainen, met lage impact op de enkel”, zegt Van Crombrugge. “ Toch wordt die op zo’n moment al een beetje belast. Geleidelijk aan meer en meer. Het tweede luik van de revalidatie is het individuele herstel op het veld. Dat begint met looptrainingen, daarna wordt pas de bal erbij gebracht.”

© BELGA

Ondertussen komt ook de bondscoach poolshoogte nemen. “De trainer contacteerde me meteen toen ik geblesseerd was. En tijdens mijn revalidatie is hij me komen opzoeken, om te zien hoe het met me ging. En om te vragen of ik klaar zou zijn om terug te keren naar de nationale ploeg.”

Moederziel alleen op hotel

Batshuayi heeft de groepstrainingen hervat. Terwijl de meeste andere Premier ­League-Belgen even vakantie nemen, gaat de revalidatie voor hem onverminderd voort. “Vakantie zou nadelig zijn”, zegt Van Crombrugge. De Brusselaar verdeelt zijn tijd tussen de praktijk van Lieven Maesschalck en het oefencentrum in Tubeke. “Fitnessen, op het veld: ik zat vorige week helemaal alleen in Tubeke, vijf dagen lang. Ik heb hard gewerkt. Vandaar dat ik nu een beetje moe klink”, lacht ­Batshuayi.

Zonder angst

De voorbije week trainde Batshuayi voluit mee met de rest van de Duivels. “Hij deed zelfs meer dan de rest om zijn conditionele achterstand weg te werken. Na de trainingen kreeg hij dus telkens nog een conditietraining eraan vastgeplakt”, aldus Van Crombrugge.

© Isosport

Batshuayi zelf is opgelucht: “Zes tot acht weken hadden ze mij voorspeld. Ik deed het in vier weken. Ik heb opofferingen gemaakt. Welke, dat is geheim. (lacht hard) Ik heb vooral hard gewerkt om mijn enkel te versterken. Ik loop zonder angst. Blessures, dat speelt ook heel erg in het hoofd. Je mag lichamelijk in orde zijn, maar je moet ook pijnvrij zijn, zodat je weer ­risico’s durft nemen.”

Test tegen Portugal

Het enige wat Batshuayi nog mist, is matchritme. Maar die krijgt hij de komende weken wel. “Ik voel me heel goed. Nu moet ik gewoon spelen en goals maken. De oefeninterland volgende week tegen Portugal wordt een belangrijke test.”

Vooral omdat Mar­tinez daar zijn definitieve 23 uit kiest. “Vier jaar geleden was ik er niet bij. Nu doe ik er alles aan om mijn plaats vast te houden. Goddank heb ik een sterk lijf, want mijn blessure had veel erger kunnen zijn. ”

Meer over Michy Batshuayi

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video