Restauratie van kapel uit 1919 in Moretusdreef vat aan

Boechout -

De kapel in de Dreef van Boechout of de Moretusdreef wordt vanaf deze week onder handen genomen. Ook de imposante bomenrij zal na een eerste dringende snoeibeurt verder worden onderhouden om de dreef klaar te maken voor de toekomst.

Filip Spoelders

De Dreef van Boechout, of ook wel Moretusdreef genoemd, is een onderdeel van het beschermde landschap rond het Hof van Boechout. Het deel van de familie Moretus tussen de Doornstraat en de Vredeborgstraat is sinds 2021 in beheer van de Stichting Kempens Landschap.

Die begint vanaf dinsdag, in samenwerking de gemeente Boechout, met de restauratie van de kapel in de dreef. De kleine neoclassicistisch kapel dateert uit 1919. Rond het bouwwerk uit de vorige eeuw staan enkele lindebomen. De kostprijs voor de restauratie bedraagt 25.654 euro waarvoor Onroerend Erfgoed een premie geeft.

“Zodra de werken aan het kapelletje zijn afgerond, komt er een groot bord met informatie over de geschiedenis van de dreef en haar ecologische waarde. We behouden de dreef en maken er een leerrijke omgeving van voor de volgende generaties”, geeft burgemeester Koen T’Sijen (Pro Boechout-Vremde) aan.

Gezondheid bomen

Naast het opknappen van de kapel is het snoeien en veiliger maken van de dreef met oude bomen een prioriteit. “Omdat we de dreef zo goed en zo lang mogelijk willen bewaren, brachten we vorig jaar de gezondheidstoestand van alle bomen in kaart. Op basis daarvan krijgt elke boom het nodige beheer op maat. In een eerste fase, begin dit jaar, werden de meest dringende werken uitgevoerd. De kostprijs voor de werken in de Holleweg bedroeg 37.831,86 euro. Via een erfgoedpremie kon dat worden ondersteund met een bedrag van 21.886,20 euro. Ook in de Lintacker werden al snoeiwerken uitgevoerd. De tweede fase, waarbij de bomen met minder hoge prioriteit worden behandeld, zal in 2025 van start gaan”, overloopt gedeputeerde Kathleen Helsen als covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.

De dreef bestaat uit een dubbele rij beuken die samen goed is voor meer dan honderd bomen.

De snoeiwerken aan de beuken gaan verder.© James van Leuven / Stichting Kempens Landschap

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boechout