Weer duizenden Georgiërs op straat tegen wet over ‘buitenlandse invloed’

© EPA-EFE

Duizenden manifestanten zijn zaterdagavond de straat opgegaan in de Georgische hoofdstad Tbilisi om opnieuw te protesteren tegen het controversiële wetsontwerp dat “buitenlandse invloed” aan banden moet leggen.

belga

“Georgië! Georgië!”, scandeerden veel van de manifestanten die de hevige regen trotseerden en langs één van de oevers van de rivier Koera optrokken in de richting van het Europaplein. Daar is een grote menigte bijeengekomen, zwaaiend met Georgische en Europese vlaggen. “We beschermen onze Europese toekomst”, legde actievoerster Mariam Meunargia uit.

In Georgië vinden sinds begin april grote manifestaties tegen de regering plaats. Regeringspartij Georgische Droom van premier Irakli Kobkhidze presenteerde toen een wetsontwerp dat haaks lijkt te staan op de Europese ambities van het land. Het kleine land in de Zuidelijke Kaukasus heeft sinds vorig jaar het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.

De omstreden wet houdt onder meer in dat ngo’s en mediaorganisaties die meer dan een vijfde van hun financiering uit het buitenland ontvangen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om op enorme schaal kritische stemmen te onderdrukken.

Het wetsontwerp moet zeer binnenkort in derde lezing behandeld worden in het parlement. Nadien moet president Salome Zoerabisjvili de tekst nog ondertekenen. Ze zou haar veto willen gebruiken, maar de partij van Kobkhidze beschikt over voldoende stemmen om dat scenario te omzeilen.