Het eerste leerjaar van VBS De Springplank links voor de échte Molenhoeve, en rechts voor de Molenhoeve in Playmobil. Oud-schooldirecteur Frans Gijsels gaf de kinderen uitleg. © kma

Emile (6) en Juliette (7) bezoeken samen met hun klas hoeve waarin ze wonen in Playmobil én in het echt

BroechemBroechemse schoolkinderen bezochten de voorbije dagen het Playmobil-dorpje van historische gebouwen in woonzorgcentrum Czagani. Zo stonden Emile (6) en Juliette (7) van VBS De Springplank oog in oog met hun eigen huis, de Molenhoeve, maar dan in Playmobil. Daarna mochten de kinderen naar de échte gebouwen gaan kijken. “Ik heb thuis vier bakken Playmobil, ik denk dat ik ons huis misschien ook kan nabouwen”, meent Emile.

Woonzorgcentrum Czagani en de heemkundige kring Brucheem vzw presenteren een miniatuurdorp van Broechemse iconische gebouwen uitgevoerd in Playmobil. De miniaturen zijn vervaardigd door Roeland Verhaert, voorzitter van de heemkundige kring. Het gaat onder meer om de verdwenen houten molen en beschermde hoeves de Nederhinne en de Molenhoeve in de Kapelstraat die er nog steeds staan en herberg Het Moleken. In die herberg groeide Frans Gijsels (84) op tot ongeveer twaalfjarige leeftijd. De oud-leraar en schooldirecteur-op-rust is dan ook de geknipte persoon om de kinderen uitleg te geven.

Emile (6), met pet, met zijn vriendjes voor de monumentale Molenhoeve waarin hij in het echt ook woont. © kma

Zowel klassen van het eerste, tweede en derde leerjaar van VBS De Springplank en GBS De Sleutel kwamen langs. Toevallig zit in VBS De Springplank in het eerste leerjaar bij juffen Sara en Debby de kleine Emile (6). Zijn zus Juliette (7) kwam met de volgende groep op bezoek.

We waren meteen verliefd op deze locatie en willen de hoeve zo authentiek mogelijk behouden

Kim Davis
Woont in Molenhoeve

In 2016 kochten hun ouders Koen Dermul en Kim Davis de historische Molenhoeve uit 1670, die ze met veel liefde voor het erfgoed in fases restaureren. Koen is loodgieter en dus een handige Harry. “We waren meteen verliefd op deze locatie en willen de hoeve zo authentiek mogelijk behouden”, zegt Kim. “Ze heeft zoveel charme. In een kleine erker staat nog een tableautje van de Molenhoeve en verdwenen molen. In een balk staat de datum 1670. Ik heb nog geen tijd gehad om me verder in de geschiedenis te verdiepen maar dat komt er zeker nog van. De buitenzijde is trouwens beschermd.”

De klas van Emile (6) met juffen Sara en Debby, Emiles mama Kim en Frans Gijsels voor de achtergevel van de échte Molenhoeve. © kma

Vroeger zat er lange tijd fruitbedrijf Moortgat. “Klopt, we hebben zo nog kisten gevonden”, zegt Kim. Frans Gijsels kwam als kind vaak op het erf. “Ik was een echt ‘straatjoenk’. De families Moortgat en Dom – van de molen – waren vooraanstaande namen in Broechem.” Zelfs Frans is als Playmobilfiguurtje in café Het Moleken nagemaakt.

2 mei 1670, staat in een balk van de Molenhoeve. © kma

Juf Debby heeft nog herinneringen aan wijlen Herman Deridder van de Nederhinne. “Hij leek echt op het Playmobilfiguurtje. Mijn grootvader kwam er dikwijls. Herman kookte zijn eten in een grote pot. Als hij een konijn had om op te eten, kwam hij aan mijn grootvader vragen om het vel af te stropen.”

De Molenhoeve © kma

Emile vindt het tof om zijn huis in Playmobil te zien. “Ik heb zelf vier bakken Playmobil, ik denk dat ik genoeg heb om dat ook na te bouwen.”

“Broechem had vroeger twee molens. Aan sauna Molenhoeve aan het monument Appel en Peer stond vroeger nog een molen”, weet juf Debby nog, die met een molenaar getrouwd is en zo veel van molens weet.

Op 1 februari kunnen bezoekers gratis het miniatuurdorp bewonderen. Frans Gijsels geeft dan opnieuw rondleidingen, er is een Playmobilkinderspeelhoek en er zijn pannenkoeken in de cafetaria. Iedereen is welkom van 12 uur tot 18 uur in woonzorgcentrum Czagani, Kapelstraat 64 in Broechem. Daarna kan je op wandelafstand de gebouwen die er nog staan in het echt bekijken vanaf de straat.

Frans Gijsels geeft uitleg. Links de Molenhoeve, rechts de Nederhinne. © kma
De Nederhinne met Herman Deridder op zijn bankje. © kma
De Nederhinne in het echt. © kma
Frans Gijsels vertelt de kinderen over de verdwenen molen. © kma
Café Het Moleken. Frans Gijsels is het kind met het gestreept ‘debardeureke’. © kma
De Molenhoeve vandaag. © kma
Een detail in de muur van de Molenhoeve. © kma
Frans Gijsels legt aan de hand van het konijnenhok uit hoe konijnen vroeger geen troeteldieren waren maar dienden om op te eten. © kma
Frans aan Het Moleken waar hij opgroeide. © kma
Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de rusthuisbewoners is het Playmobildorp een attractie. © kma