“It’s a girl”: Pairi Daiza kondigt geboorte van leeuwenwelpje aan

“It’s a girl.” Dierenpark Pairi Daiza kondigt donderdag de geboorte van een leeuwenwelpje aan. “Ze stelt het goed, net als de moeder en vader.”

De geboorte dateert al van 20 november vorig jaar, maar werd nu pas officieel bekendgemaakt via een persbericht. “Het jong van Kenya en Kira, een van de leeuwenkoppels die in ‘The land of origins’ wonen, werd op natuurlijke wijze verwekt en geboren”, luidt het. “Het welpje stelt het goed, net als haar moeder Kira en vader Kenya.”

De pasgeboren leeuwin woog bij de geboorte 1.090 gram. “Ze is rustig en komt dagelijks in gewicht aan, een teken van goede gezondheid”, meldt het dierenpark nog. “Nu ze iets meer dan twee maanden is, weegt ze bijna 10 kilo.” (Lees verder onder de foto)

© Pairi Daiza

Net zoals in de natuur het geval is, waar leeuwinnen hun jongen in de eerste weken apart van de groep grootbrengen, is moeder Kira erg beschermend. “Kira bewijst opnieuw dat ze een geweldige moeder is”, zegt Puria Mahlouji, lid van de zoölogische directie. “Ze beschermt haar jong en zorgt ervoor dat zij zich regelmatig voedt, zodat het in alle rust kan groeien. Ons team houdt zich op de achtergrond om de belangrijke band tussen moeder en jong te respecteren. De kleine leeuwin drinkt nog steeds moedermelk, maar begint ook al te genieten van vaste voeding.”

De 14-jarige Kira schonk op 20 februari 2022 ook al het leven aan welpjes Albi en Leo.

Dramatische afname van populatie

De leeuw heeft in de afgelopen twee eeuwen een dramatische afname van zijn populatie gekend, maar was ooit wijdverspreid in grote delen van Afrika. In de voorbije twaalf jaar is het aantal Afrikaanse leeuwen (Panthera leo) met 25 procent gedaald: van meer dan 33.000 naar ongeveer 25.000 individuen. Die achteruitgang wordt veroorzaakt door conflicten met mensen, het verdwijnen van hun natuurlijke omgeving en een afname van wilde prooidieren.

“Maar niet alles is verloren”, aldus Pairi Daiza. “Sommige leeuwenpopulaties gedijen goed en verschijnen zelfs opnieuw in gebieden waar ze waren verdwenen, zoals Mozambique en Tsjaad. Die terugkeer is te danken aan lokale natuurbehoudsinspanningen, die hebben geleid tot de oprichting van grote mozaïeken van beschermde landschappen. Die gebieden, verbonden door natuurlijke corridors, maken de migratie van wilde dieren mogelijk en dragen bij aan het herstel van leeuwenpopulaties in deze ecosystemen.”