media

Hof van beroep vernietigt publicatieverbod van pv Conner Rousseau

© Maarten De Bouw

Het Gentse hof van beroep oordeelt dat het publicatieverbod van informatie uit het proces-verbaal tegen voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau na mogelijk racistische uitspraken, niet gerechtvaardigd was.

jvh

Het parket Oost-Vlaanderen bevestigde op 21 september dat er een onderzoek werd gevoerd naar uitspraken van Conner Rousseau tegenover agenten in Sint-Niklaas in de nacht van 1 op 2 september. Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws hadden een artikel en een reportage voorbereid met passages uit het proces-verbaal dat tegen Rousseau werd opgesteld. Toen hem werd gevraagd naar een reactie, stapte Rousseau naar de rechter in kort geding en verkreeg op 28 september via eenzijdig verzoekschrift een publicatieverbod.

DPG Media (moederbedrijf van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws) tekende daarop derdenverzet aan, met voornaamste argument dat er in ons land een verbod op censuur geldt. De rechtbank van eerste aanleg Dendermonde is hen daarin niet gevolgd en bevestigde de beschikking op eenzijdig verzoekschrift. Daarop besloot DPG Media in beroep te gaan.

Het Gentse hof van beroep vernietigt nu de beslissing van de kortgedingrechter in Dendermonde, verklaart het derdenverzet van DPG Media gegrond. Rousseau wordt veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding aan DPG Media en de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) van elk 3.600 euro en tot het betalen van 400 euro rolrechten in hoger beroep.

“Voor ons is de bladzijde omgeslagen”

Rousseau zal geen cassatieberoep aantekenen tegen het arrest van het Gentse hof van beroep. “Andere rechters hebben eerst twee keer geoordeeld dat de rechten van de verdediging en het geheim van het onderzoek belangrijker waren dan de primeurs van de pers, maar het hof van beroep oordeelt daar nu anders over”, zegt zijn advocaat Simon Bekaert.

“Het gaat inderdaad om een afweging van fundamentele rechten, maar we hebben al snel na het verhoor van onze cliënt gesteld dat we het publicatieverbod niet verder gingen nastreven. Voor ons is de bladzijde omgeslagen. We zouden puur juridisch wel een kans maken in cassatie, maar we zien er vandaag het belang niet meer van in.”

De VVJ beschouwt het arrest als een “opsteker voor de persvrijheid en gerechtsverslaggeving in ons land”, zegt de VVJ op X.