© Kioni Papadopoulos

“Antwerpse dealers zetten een prijs op politiecamera’s”

In een uitzending van reportageprogramma Pano op VRT ging het woensdagavond over hoe de cocaïnehandel Antwerpen in zijn greep houdt. Verschillende drugsdealers kwamen aan het woord, net als ongeruste moeders die hun jonge zonen zagen wegglijden in de handen van drugsbendes en –families die hele wijken controleren.

sare

Om de openbare ruimte te controleren, zouden dealers volgens de reportage ook een prijs gezet hebben op bepaalde politiecamera’s, zoals die aan het Terloplein in Borgerhout. “Criminelen betalen 5.000 euro aan wie de camera vernielt”, luidt het.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dit soort praktijken. “Ik kan niet uit politiedossiers citeren, maar het is zeer concreet. Een camera op een plein waarvan de dealer zegt: ‘daar staat x aantal euro op’.” Ook nummerplaten van anonieme politiewagens worden volgens De Wever gesignaleerd. Een van de dealers in Pano getuigt bovendien dat politiemensen hen tippen voor geld. “Sommigen doen het zelfs gratis, voor hun eigen veiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER