Advies voor kwaaltjes waarmee je niet naar de dokter durft: harde scheten, neushaartjes en stinkvoeten

Wie ziek is, gaat naar de dokter. Maar sommige kwaaltjes zijn zo gênant dat je ze zelfs niet aan de dokter durft te vertellen. Dat stelde de Duitse huidarts Yael Adler ook vast. In haar boek “Ongemak” beantwoordt ze vragen die je niet durft te stellen. We pikken er enkele uit.

pom

Ik kwijl in mijn slaap

© shutterstock

Een lekkende mond tijdens de slaap. Gênant maar veel mensen hebben er last van. “Vooral in tijden van stress kwijlen we vaker”, zegt dokter Yael Adler. “Waarom net dan? Dat is nog niet geweten. Maar de remedie dus wel: tracht stressloos te gaan slapen.”

Ook wie een verstopte neus heeft, kwijlt meer. Door je verstopte neus ga je door je mond ademen. Dat genereert meer speeksel. Maar in je slaap is je slikreflex ook minder actief en dus kwijl je.

Veel mensen met een verstopte neus gaan slapen met een neusspray. Dokter Adler raadt dit af. “Als het shot is uitgewerkt, ontstaat er pas echt een grote zwelling in de neus en ga je toch weer door je mond ademen en kwijlen.”

Achterlijke jeuk

“Minimaal 5 procent van de bevolking klaagt over jeuk aan het achterwerk. Hoofdreden is niet, zoals velen veronderstellen, een met poep omrande anus, maar juist eentje die te fanatiek is geboend.”

Dat weten we dan ook weer. Dus de poep niet meer afkuisen? “Toch wel, zegt dokter Adler, maar blijf er weg met zepen, geparfumeerd toiletpapier en geurrijke vochtdoekjes. Zij overprikkelen de ‘diva onder de huidplooien’, die barstensvol zenuwvezels zit.”

Winderigheid

“Ik heb patiënten die zoveel last hebben van winderigheid, dat ze er bewust voor kiezen alleen te wonen”, zegt dokter Adler, waarmee ze meteen de ernst van het probleem stelt. “Dat winderigheid iemand automatisch tot een vrijgezellenleven zou veroordelen, vind ik volstrekt onzinnig.”

De grootste misvatting rond winderigheid is het idee dat het een gevolg is van voedselallergie. Onderzoeken toonden aan dat 20 procent van de bevolking een voedselallergie veronderstelt, terwijl in werkelijkheid slechts 3 procent van de volwassenen er een heeft.

Er is nog weinig met zekerheid geweten over winderigheid, stelt de dokter. De belangrijkste conclusie uit haar praktijk: eet minder brood, zeker minder fabrieksbrood, want daar zitten te veel zoetstoffen en koolhydraten in die de dunne darm niet verwerkt krijgt.

Wat als je de wind niet kan tegenhouden? Adler raadt aan te kiezen voor een snelle wind. 4 kilometer per uur. Die ruikt minder. Maar snel is wel luid. Een trage wind (0,1 km per uur) is geluidloos, maar ruikt meer omdat de bacteriën in die winden hoger geconcentreerd zijn.

Exclusief voor vrouwen: de flatus vaginalis

Of in het Nederlands: de schedewind. Yael Adler maakte het al mee in de yogales. Iedereen ligt zeer zen op zijn mat. Dan tilt de groep harmonisch de bekkens van de grond en gaan alle benen naar boven. Maar plotseling ontsnapt er een knalharde, ongetemde scheet bij de vrouw op het buurmatje. Ze loopt onmiddellijk rood aan, maar niet van inspanning. En al klonk de wind als een kanonschot, stinken deed hij niet. Want het was een schedewind, een flatus vaginalis. Zo’n schedewind kan ook tijdens het liefdesspel.

De oplossing? “De bekkenbodem trainen. Artsen bieden tegenwoordig zelfs laserbehandelingen aan ter versteviging van de bekkenbodem bij vrouwen die veel last hebben van vaginale winderigheid.”

Neusharen

Vaak een mannenprobleem. Vaak ook de enige keer dat ze spontaan in de toiletzak van hun vrouw duiken op zoek naar het pincet. En al meteen trekt het gezicht bang in een kramp want het weet: dit gaat pijn doen. “De gevoeligste zenuw van de mens, de nervus trigeminus, loopt over het gezicht. En met hem valt niet te sollen. Hypergevoelig als hij is, geeft hij waarschuwingssignalen vooraf aan alle zintuigstations aan het hoofd en ook aan het brein. Neem dat waarschuwingssignaal dus serieus en trek je neusharen niet uit. Ze functioneren als een waardevolle filter voor lichaamsvreemde deeltjes en afweergeschut tegen al te nieuwsgierige insecten en spinnen. Bovendien kan het uittrekken van neushaar infecties veroorzaken” zegt dokter Adler.

Dus gewoon laten staan? Toch niet: “Het is veel verstandiger om lastige haren in te korten. Een elegante neushaartrimmer of een neushaarschaartje is dus altijd een zeer manvriendelijk verjaardagscadeau.”

Een knorrende maag en darmen

Ah, het overkomt ons allemaal wel eens. We zitten een stijfdeftig gesprek te voeren en plots begint de maag te grollen of laten de darmen zich horen. Dat kan je weglachen met een excuus: sorry, vanmorgen niet ontbeten. “Maar eigenlijk is net het tegenovergestelde bezig: de spijsvertering laat zich soms horen”, zegt dokter Adler. “En daar is weinig tegen te doen. Ons lichaam is nu eenmaal een klankkast.”

Ik kan zijn “smakken” aan tafel niet meer verdragen

Sommige mensen eten luid. Ze maken smak- en kauwgeluiden. Sommige “luisteraars” worden daar letterlijk ziek van. “Zij lijden aan misfonie”, zegt dokter Adler. “De oorzaak is niet uitgebreid onderzocht. De oorzaken die gevonden zijn betreffen psychische gronden, een vertekend zelfbeeld en een op punten afwijkende hersenactiviteit.”

Dus: verdragen? “Je kan altijd je tafelgenoot vragen stiller te eten.”

Stinkvoeten

Eerst waarom onze voeten zweten. Dat is een overblijfsel uit de tijden dat onze voorouders zonder countrylaarzen of hoge hakken door de savanne zwierven. Vochtigheid werkt namelijk als een antisliplaag bij blote voeten op de vlucht. Omdat vooral mannen op jacht gingen, hebben zij tot vandaag meer last van zweetvoeten.

De oplossing ziet Adler niet in sprays of speciale schoenen. “Nee, onze voeten zweten omdat de tenen geen ruimte hebben. Daarom krijg je zelfs in enge sandaaltjes zweetvoeten. Dus: geef je voeten bewegingsvrijheid, hou ze luchtig.”

Het sneeuwt op mijn schouders

Roos. Niet zoals de bloem. Maar roos zoals schilfers, die van je hoofd op je schouders vallen. “Je wordt er niet ziek van en gaat er zeker al niet van dood. Maar het geneert mensen enorm”, zegt de dokter. “Als je van die roos af wilt, moet je eerst weten of het om vettige of droge schilfers gaat.”

“Vettige schilfers ontstaan als de talgklieren overactief zijn. Mensen die last hebben van vetschilfers hebben vaak ook rode plekken rond de wenkbrauwen, aan weerszijden van de neus en in de oren. Hier helpen azijnwater en antischimmelshampoos. Droge schilfers ontstaan bij mensen die nooit vet haar krijgen en bij wie de hoofdhuid vaak gevoelig reageert op verzorgingsmiddelen. Hier helpt alles wat de huid niet verder uitdroogt, dus minder vaak haarwassen en met een heel milde shampoo.”

‘Ongemak’ Van Yael Adler is uitgegeven bij Luitingh Sijthoff en kost 19.99 euro

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Keuze van de redactie