Missie geslaagd: vrouw van wie auto vernield werd door relschoppers, krijgt meer dan 5.000 euro gedoneerd

Toen rellen uitbraken op en rond het Brusselse Muntplein, was Rie Baets (63) een van de slachtoffers. Haar wagen werd volledig gemolesteerd, terwijl ze zelf achter het stuur zat. Rie reed niet door, maar wachtte geduldig af om de jongeren niet in gevaar te brengen. De Marokkaanse Belg Khalil Raiss startte daarop een crowdfunding, vandaag overhandigde hij een cheque van meer dan 5.000 euro. “Het lost de problemen in Brussel niet op, maar dit initiatief was nodig.”

evdg

Toen op 15 november rellen uitbraken rond het Brusselse Muntplein na de passage van YouTube-ster Vargasss92, raakte Rie Baets uit Kampenhout omsingeld door relschoppers. Ze stonden op haar motorkap, sprongen op het dak en sloegen de achterruit in. Ook de voorruit barste uiteindelijk. Een gebeurtenis die Rie nog lang zal achtervolgen, de vrouw werkt bij Bpost aan het Muntplein en passeert bijna dagelijks dezelfde plek.

Crowdfunding

Maar niet enkel Rie raakte diep onder de indruk. Ook Khalil Raiss (35) uit Sint-Niklaas kon het voorval niet zomaar aan zich laten voorbij gaan. “Iedereen is geschokt door wat die jongeren haar hebben aangedaan. Ook de overgrote meerderheid van de Marokkanen,” zei Raiss die zelf Marokkaanse roots heeft. “Onschuldigen bang maken en spullen vernietigen, valt nooit goed te praten. We schamen ons kapot voor zo’n baldadig gedrag.” Hij startte daarop een crowdfunding om Rie zo snel mogelijk aan een nieuwe auto te helpen en stond persoonlijk in voor het goed terechtkomen van het ingezamelde geld.

Vandaag was het zover: Raiss kon Rie’s zoon een cheque overhandigen van 5.345 euro. Maar liefst 271 schenkers droegen daartoe bij.

Stem van de maatschappij

“Ik ben heel tevreden met het resultaat,” zegt Raiss. “Het heeft zeker de moeite geloond. Enerzijds om de materiële schade die Rie heeft geleden enigszins te herstellen, anderzijds om de stem te horen van de grote meerderheid die absoluut wél het beste voorheeft met de maatschappij.”

“Natuurlijk lost dit het Brussels probleem niet op en is er nog veel werk aan de winkel,” klinkt het nog. “Maar een ander geluid is ook broodnodig in deze fragiele tijden. De mensen die gedoneerd hebben, hebben niets te maken met die ontspoorde relschoppers, maar ze vonden het wel nodig om zich daartegen af te zetten. Dit initiatief was daar een mooie gelegenheid toe.”

Bij Rie zal het geweld in Brussel nog even nazinderen. “Maar hopelijk heelt de tijd de andere wonden die de rellen bij haar geslagen hebben,” besluit Raiss.

LEES OOK. Wie is de razend populaire snapchatter die het Muntplein op zijn kop zette?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen