Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Rusland

Trump: "Ontmoeting met Poetin in de niet zo verre toekomst"

Vladimir Poetin en Donald Trump ontmoetten elkaar vorig jaar voor het eerst op de G-20-top in Hamburg.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn zondag herkozen Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gaan elkaar "waarschijnlijk in de niet zo verre toekomst" zien. Dat zei Trump vandaag vanuit het Oval Office, tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met de Saudische prins Mohammad bin Salman. 

Kort daarvoor had het Kremlin ook al aangekondigd dat er een "ontmoeting op het hoogste niveau" zit aan te komen. De twee presidenten hebben het daarover gehad in een telefoongesprek waarin Trump Poetin feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning.

Trump noemde de wapenwedloop al als een onderwerp waarover hij het kan hebben met zijn ambtgenoot. "Zoals jullie weten zei hij (Poetin, red.) kort na zijn verkiezing dat in een wapenwedloop betrokken zijn niet fantastisch is. We geven dit jaar 700 miljard dollar uit aan defensie. De wapenwedloop loopt uit de hand, maar we gaan nooit toelaten dat iemand zoveel als wij zou hebben."

In de verklaring van het Kremlin was ook al te lezen dat Trump en Poetin de inspanningen om de wapenwedloop in te perken willen coördineren. Andere gespreksonderwerpen zijn Oekraïne, Syrië en Noord-Korea, aldus Trump.

De twee zagen elkaar een eerste keer in de marge van de G20-top in Hamburg, in juli vorig jaar. Een Amerikaans-Russische top kwam er echter nog niet. 

Juncker onder vuur

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker krijgt intussen de wind van voren na felicitaties aan het adres van Poetin. Juncker had een felicitatiebrief overgemaakt aan het adres van de herverkozen Russische president. "Beschamend", menen onder andere de Britse conservatieven.

In zijn brief stelde Juncker "dat positieve relaties tussen de Europese Unie en de Russische Federatie cruciaal zijn voor de veiligheid van ons continent. Onze gemeenschappelijke doelstelling zou het herstel van een pan-Europese veiligheidsorde moeten zijn. Ik hoop dat u uw vierde mandaat zal aangrijpen om deze doelstelling na te streven." De brief maakt geen melding van de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal in Salisbury.

Twitter bericht wordt geladen...

"Het is al slecht om Poetin te feliciteren met een verkiezingsoverwinning zonder verwijzing naar de vervalsing van stembiljetten", reageerde het Britse Europarlementslid Ashley Fox. "Maar het is weerzinwekkend dat hij niet verwees naar de verantwoordelijkheid van Rusland voor de aanval met zenuwgas in mijn kieskring."

De kritiek kwam niet enkel vanuit Britse hoek. "Dit is niet het moment voor felicitaties. We zullen steeds nood hebben aan dialoog met Rusland, maar nauwere banden moeten afhankelijk zijn van respect voor een op regels gebaseerde internationale orde en fundamentele waarden", zo tweette liberaal fractieleider Guy Verhofstadt.

Europees president Donald Tusk stuurde geen felicitatiebrief naar Moskou, maar Juncker is niet de enige die Poetin proficiat wenste. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde de Russische president, en de Franse president Emmanuel Macron wenste hem succes. Macron riep het Kremlin wel op om "licht te werpen op de verantwoordelijkheden" in de zaak-Skripal.

De zaak-Skripal wordt donderdag besproken op een top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Gisteren schaarden de buitenlandministers zich achter een verklaring waarin ze Rusland oproepen om de door de Britse regering en de internationale gemeenschap opgeworpen vragen "dringend te beantwoorden" en om "zijn novitjsok-programma meteen en volledig te openbaren aan de OPCW. "De Europese Unie neemt het bijzonder ernstig dat de Britse regering oordeelt dat het zeer waarschijnlijk is dat de Russische federatie verantwoordelijk is", luidde het. Rusland ontkent tot dusver elke betrokkenheid.