© rr

“Zeker nog meer wolven op komst”

Nu in het Nederlandse Drenthe opnieuw een wolf is gespot en in een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne een schaap door vermoedelijk een wolf is doodgebeten, blijft de wolvengekte aanhouden. Voor België is dit al minstens wolf nummer drie in 2018. In Nederland staat de teller intussen op vier. En volgens kenners komt er nog meer aan.

(mm)

Lees ook. Op weg naar Naya? “Tweede wolf gespot in ons land”

De wolf is dit jaar prominent aanwezig in de lage landen. En dat heeft alles te maken met het succes van de herkolonisatie in Duitsland. “In het begin dat de wolf opnieuw in Duitsland aanwezig was, leek het een beetje op de processie van Echternach”, legt Koen Van Den Berge van het Instituut voor natuur- en Bosonderzoek (INBO) uit. “Maar ineens is daar een drempel overschreden, gaat het heel snel en wordt de wolf ook in de buurlanden versneld zichtbaar. Simpelweg omdat een wolf honderden, zelfs een paar duizend kilometer kan afleggen in zijn zoektocht naar een geschikt leefgebied.”

Dat geschikte leefgebied is een plek waar veel voedsel aanwezig is. “Er moet een duurzaam aanbod van wilde prooien zijn. En dat betekent dus niet de tamme schapen, maar wilde dieren”, weet Van Den Berge. “Precies dat hebben we hier in Limburg: Reeën, everzwijnen, vossen... De tafel is hier gedekt en dan is het toch logisch dat je gasten over de vloer krijgt”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. Hij denkt dat Naya niet lang of misschien al niet meer de enige wolf in Vlaanderen is.

Nedersaksen

In Duitsland en in minder mate Frankrijk gaat het goed met de wolven. De wolven die in Nederland en België zijn gespot, zijn waarschijnlijk afkomstig van het Duitse Nedersaksen. Elk jaar vertrekken daar rond de 35 jonge wolven. “In een wolvenroedel blijven de jongen ongeveer tot 1,5 jaar bij ma en pa. In de pubertijd (1 jaar) zorgen ze nog voor hun kleine broertjes of zusjes die in de lente worden geboren. Maar eens geslachtsrijp beseffen ze dat zich voortplanten binnen de roedel onmogelijk is en vertrekken ze gewoon”, weet Jan Loos van Welkomwolf.be. “Al die wolven zijn nu op zoek of hebben net een nieuwe thuis gevonden. Naya is daar een goed voorbeeld van.”

Welke richting ze kiezen, is willekeur. “Oost, west, noord of zuid maakt het dier niet uit. Waar ze naartoe lopen heeft vooral te maken met de groene veilige corridors. En zo leidt er ook eentje vanuit het noorden van Nederland naar Limburg. Het is dus zeker niet zo dat er in Duitsland geen plek meer is. Maar een nieuw leefgebied van een jonge wolf ligt toch al snel een paar honderd kilometer weg van dat van de ma en pa. Dan zit je al snel in België. Er komen er dus zeker nog aan.”