Direct naar artikelinhoud
Klimaatdoelen

12 miljoen voor gemeenten om klimaatdoelen te helpen halen

'Ik ben er zeker van dat ook gemeenten en verenigingen zich zullen inzetten om de klimaatopdracht op zich te nemen' Joke Schauvliege, Vlaams minister van OmgevingBeeld Photo News

Minstens 10.000 euro, maximaal 250.000 euro. Elke gemeente die een innovatief idee heeft om het klimaat te verbeteren, maakt kans op een projectsubsidie van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Ze heeft daarvoor 12 miljoen euro veil.

Het (vracht)wagenpark elektrisch maken, stookinstallaties vervangen, voedselverspilling tegengaan of energiecoaches aanstellen. Gemeenten die innovatieve projecten op stapel hebben staan om de CO2-uitstoot te doen dalen, kunnen daarvoor subsidies krijgen van de Vlaamse regering. Tegen 2020 moet Vlaanderen zijn broeikasgasuitstoot namelijk met 15,7 procent verminderen. Het Vlaamse klimaatfonds voorziet daarvoor deze legislatuur 324 miljoen euro. Een portie van 12 miljoen wil minister Schauvliege nu verdelen onder de gemeenten die bereid zijn een extra inspanning te leveren. De Vlaamse regering heeft daarvoor vrijdag haar fiat gegeven.

Subsidies zijn welkom

Zolang het project maar binnen de Vlaamse klimaatdoelstellingen valt, komt het in aanmerking voor een subsidie van minstens 10.000 euro en maximaal 250.000 euro. Elke van de 308 gemeenten kan meedingen naar haar deel van de koek. Ook lokale verenigingen mogen nog tot 15 september een project indienen, dat voor maximaal 75 procent gesubsidieerd zal worden. Voorwaarde is wel dat de ideeën gerealiseerd zullen worden voor 1 januari 2024. Om er zeker van te zijn dat de projecten regionaal gespreid zijn, zal iedere provincie een envelop van 2,4 miljoen euro mogen verdelen.

Schauvliege rekent erop dat de lokale besturen hun duit in het klimaatzakje zullen doen. "Mensen bewust maken van de opwarming van het klimaat is een doorlopende opdracht", zegt zij. "Ik ben er zeker van dat de gemeenten en verenigingen zich mee zullen inzetten om die opdracht op zich te nemen."

Vooralsnog zit Vlaanderen op koers om zijn aandeel in de klimaatdoelstellingen over twee jaar te halen

Alex Polfliet, energie-expert en zaakvoerder van Zero Emission Solutions, meent dat er effectief een grote rol is weggelegd voor de steden en gemeenten. "Er zijn er heel wat die al een klimaatplan hebben geschreven of laten schrijven, maar waar de uitvoering vastloopt op een gebrek aan budget. Die subsidies zullen wellicht heel welkom zijn."

Nochtans ligt er bij de lokale overheden nog een grote marge om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen, zegt Polfliet. "Niet alleen door de initiatieven die ze zelf kunnen nemen, maar ook door de sensibiliserende rol die ze kunnen spelen. De gemeenten staan dichter bij de bevolking en kunnen een grotere impact hebben op een gedragswijziging bij de burger."

Vooralsnog zit Vlaanderen op koers om zijn aandeel in de klimaatdoelstellingen over twee jaar te halen. Polfliet. "Alleen op het vlak van transport en mobiliteit lopen we enorm achter." Dat zal de komende jaren dan ook een belangrijk aandachtspunt worden. Want ligt de klimaatdoelstelling voor heel België tegen 2020 nog op 15 procent, dan wordt dat tegen 2030 liefst 35 procent.