28 mei 2018 om 03:00
Luister naar

Ongezien talent

Regelmatig krijg ik via sociale media volgverzoeken van oud-leerlingen. Ik houd ervan. Afgelopen week gebeurde dat nog. Bas, die zich met veel pijn en moeite in negen jaar door de basisschool heeft geworsteld, stuurde mij een volgverzoek op Instagram. Tussen afbeeldingen van snelle stoere auto’s ontdekte ik door hem zelf gemaakte meubels en kunstig aangelegde tuinen op zijn tijdlijn. Prachtig! Wat had deze jongen zijn talenten geweldig ontwikkeld. Hij ging zijn eigen route, maar doet nu wat kennelijk heel goed bij hem past.

In ons land heeft die route een naam: laagopgeleid.

Het kan je haast niet zijn ontgaan wat schrijfster Marianne Zwagerman aanhaalde in haar massaal bekeken pleidooi op internet: de term laagopgeleid impliceert dat het minderwaardig is. En dat we daarom moeten stoppen met het gebruik van de woorden hoog en laag. Omdat het niet klopt. Veel beter zouden we het kunnen aanduiden met theoretisch en praktisch opgeleid, aldus Zwagerman.

Toch gaat ook deze indeling ergens weer mank. Want is een tandarts dan theoretisch geschoold? Ik weet niet of ik dan m’n mond wel voor hem opentrek.

eigen ervaring

Haar emotionele pleidooi kwam voort uit haar eigen ervaring vanuit een familie van vrachtwagenchauffeurs en kraanwerkers. De pijn klinkt door in haar heftige betoog, waarin ze wat mij betreft weer wat te veel doorslaat naar de andere kant: het veroordelen van de theoretisch geschoolden. Maar ik herken haar frustratie wel. Van onze vier kinderen kregen er drie een vmbo-advies. Dat was op dat moment de meest voor de hand liggende optie. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik best even moest slikken. Want meer dan ik zelf wilde toegeven, zit die tweedeling van hoog en laag ook in mijn eigen systeem. Voor mij dus een uitgelezen kans om van mijn vooroordelen te genezen.

Helaas moet ik na tien jaar vmbo- en mbo-ervaring als ouder concluderen dat de ‘m’ van middelbaar soms meer de ‘m’ van minderwaardig vertegenwoordigt. Doordat wij ook een kind op het vwo hebben, zien we de verschillen in aanbod en aanpak van de opleidingen.

Ik merk aan de vele vmbo’ers die ik ken, dat zij tijdens hun middelbareschooltijd maar niet af komen van het gevoel dat zij minder zijn dan de rest. Neem dan onze vwo’er. Zij wordt uitgedaagd met interessante modules, sportklassen, een excursieweek naar verre oorden, mogelijkheden voor een werkvakantie of wintersport, een Grote Avond en een eindexamengala. Het kost een vermogen, maar de kansen zijn er wel. Op het vmbo is van dat alles geen sprake. Het enige jaarlijkse hoogtepunt was de legendarische, kwalitatief hoogstaande musical. Maar daarvoor komt dan slechts een streng geselecteerd, beperkt gezelschap in aanmerking. Terwijl op de feestjes enthousiaste verhalen van vrienden op de havo’s en vwo’s klinken, wordt het nare gevoel opnieuw bevestigd: zie je wel, wij vmbo’ers, wij stellen niks voor.

niet serieus genomen

Vervolgens komt daar op het mbo nog een schepje bovenop. Onze mbo’ers hebben hier serieus een bankstel versleten vanwege alle lesuitval of lesverzuim. En zelfs over dat laatste worden we al niet meer boos. Als er twee lesuren ‘begeleid zelfstandig werken’ op het rooster staan, waarbij de hele klas alleen maar zit te Netflixen en de docent daar geen probleem van maakt, wie voelt zich dan nog serieus genomen?

Hier wordt kansenongelijkheid gevoeld en frustratie gevoed. Ik ben bezorgd over de tweedeling die daardoor in onze samenleving blijft bestaan. Het zorgt voor heel boze mensen. Die ten diepste gewoon verdrietig zijn omdat ze zich niet gezien weten en zich onrechtvaardig behandeld voelen.

Of een naamsverandering van laag- naar praktisch opgeleid het tij zal keren weet ik niet. Maar bewustwording lijkt me een mooi begin. En misschien een goede start voor de erkenning van jongens zoals Bas. Die ging nooit naar een plusklas, maar hem had ik al op de basisschool een klusklas gegund. Want hij is praktisch behoorlijk hoogbegaafd. En dat mag hij weten ook. Like!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..