Direct naar artikelinhoud
Zomer

West-Vlaamse gouverneur wil boetes voor afval op strand: "Strandgangers zijn een bende vuilaards"

Archiefbeeld: afval ruimen op het strand van Blankenberge.Beeld PHOTO NEWS

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé wil boetes opleggen aan mensen die afval achterlaten op het strand. "We kunnen geen acties blijven organiseren", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

en

Na een mooie dag aan het strand van Blankenberge moeten zeker 140 vuilnisbakken worden leeggemaakt en moet het zand tot op tien centimeter diepte worden gezeefd om alle afval te verwijderen. "Mensen komen hier op vakantie en zijn weg uit de dagelijkse sleur. Dan is afval niet hun prioriteit", zegt Nico Germonprez van de beheerder van het Blankenbergse openbaar domein in de krant.

In de andere badsteden aan onze Belgische kust is dat niet anders. "Per week in het topseizoen halen we gemiddeld twaalf ton afval op", reageert Bredens burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). Toch blijft hij hoopvol: "We confronteren mensen aan iedere strandingang met de problematiek: met infoborden en met kijkkasten vol peuken en blikjes. We zien dat strandgangers er daardoor voor kiezen om een halfuurtje het strand op te ruimen in plaats van op hun handdoek te blijven liggen."

'We moeten mensen in hun portefeuille treffen als we het probleem willen oplossen'
Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

"Sensibiliseren helpt niet"

De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé is minder hoopvol. "We werken al jaren rond deze problematiek. Ondanks al onze acties blijven ze vuilnis achterlaten. Met pijn in het hart stel ik vast dat onze strandgangers een bende ‘vuilaards’ zijn. De oplossing? Sensibiliseren helpt blijkbaar niet. We moeten de mensen in hun portefeuille treffen als we het probleem willen oplossen."

"Misschien moeten we al het vuil eens een week laten liggen en kunnen de toeristen tussen het afval gaan liggen?", aldus nog een misnoegde provinciegouverneur.

Politie

"Het grote probleem is het op heterdaad betrappen", klinkt het verder. "Hoe organiseer je dat? Ik pleit niet voor meer politie op het strand. Het is ook niet mogelijk, want met 7 miljoen dagtoeristen heeft de politie het al druk genoeg." Net daarom pleit de gouverneur er al jaren voor om het toeristisch seizoen aan de kust te laten erkennen als een evenement.

Ook hoofdredders hebben de bevoegdheid om te beboeten. "Maar zij moeten instaan voor de veiligheid, dat is hun hoofdtaak." Volgens Decaluwé zijn er nog andere oplossingen. "Als ik in het buitenland zie hoe proper het er soms bij ligt, zijn er zeker oplossingen voorhanden, ook al zijn die soms hard", besluit Decaluwé. Harde maatregelen wegen volgens de gouverneur op tegen de huidige kostprijs om dagelijks de stranden proper te houden.

Archiefbeeld: jobstudenten ruimen het strand van Bredene op.Beeld PHOTO NEWS