© mgb

Vrouw (39) met chronische kanker mag niet aan het werk: “Door mijn verplichte pensioen leef ik van 700 euro per maand”

Tinneke Van De Velde uit Melsele (Beveren) is al drie jaar verplicht met pensioen en moet rondkomen van 700 euro per maand. Ze ijvert voor een hervorming van de pensioenwet, die al dateert uit 1844. Ze hoopt opnieuw aan het werk te kunnen binnen haar fysieke mogelijkheden.

mattias goossens

Op haar zevenentwintigste kreeg Tinneke de diagnose van chronische lymfatische leukemie, een vorm van kanker die normaal gesproken enkel voorkomt bij ouderen. Door haar jonge leeftijd was de kanker zeer agressief, waardoor ze moest stoppen met haar job als opvoedster.

Na chemotherapie en een stamceltransplantatie begon Tinneke in 2011 opnieuw te werken als administratief medewerker op de Antwerpse Sint-Lodewijkschool. “Ik heb er vier jaar kunnen werken en leerde er mijn man kennen, maar daarna lukte het door vermoeidheid niet meer om door te werken. De pensioencommissie heeft toen samen met het Bestuur voor medische expertise beslist dat ik verplicht op pensioen moest. Ik werd ongeschikt verklaard voor elke functie en kreeg een rustpensioen en invaliditeitsuitkering, goed voor samen 965 euro. Maar toen we in 2017 trouwden werd mijn pensioen verlaagd met 276 euro, waardoor ik nu nauwelijks 700 euro per maand overhoud.”

Afstand doen van pensioen

Het afgelopen jaar probeerde Tinneke uit te zoeken hoe ze toch weer zou kunnen gaan werken. “Ik moet nog 40 worden en wil me niet neerleggen bij deze situatie voor de rest van mijn leven. Ik wil graag enkele dagen per week werken, maar dat wordt me nu onmogelijk gemaakt. Met mijn huidige statuut mag ik op jaarbasis slechts 1.016 euro bruto bijverdienen.”

“Enkel door afstand van mijn pensioen te doen zou ik wel in de privésector kunnen gaan werken, maar dan verlies ik de zekerheid dat ik toch een uitkering krijg wanneer ik opnieuw zwaar ziek word. Nu word ik dubbel gestraft: enerzijds door mijn ziekte en anderzijds doordat ik volledig wordt afgeschreven en niet mag werken. Aangezien de groep van jonge chronische kankerpatiënten elk jaar groeit, wordt het dringend tijd dat hier een oplossing voor komt. Want wie niet op iemand kan terugvallen, zit met een groot probleem.”

Minister van Pensioenen Daniël Baquelaine (MR) belooft werk te maken van een hervorming van de pensioenen wegens lichamelijke omstandigheden – een wet die al sinds 1844 niet meer gewijzigd is.