Leerlingen van Basisschool Itegem spelen de natuurspeelplaats in.© Provincie Antwerpen

Natuurspeelplaats Hobbeldonk in De Averegten ondergaat vernieuwing: “Met belevingspad voor minder mobiele bezoekers”

Hallaar -

Natuurspeelplaats Hobbeldonk in provinciaal groendomein De Averegten in Hallaar (Heist-op-den-Berg) is in een nieuw jasje gestoken. Leerlingen van Basisschool Itegem kwamen de plek maandag enthousiast inspelen.

Kristof Van Rompaey

Na enkele droge zomers moest de natuurspeelplaats in De Averegten de voorbije jaren enkele keren sluiten door mindere waterkwaliteit. Om dat in de toekomst te voorkomen, is de speelplaats nu uitgerust met communicerende zones die afwisselend droog kunnen vallen en een permanente waterzone die functioneert als een biologische buffer. Die aanpak moet het waterpeil gelijkmatig houden. De vernieuwing zorgt er ook voor dat kinderen kunnen leren over de natuur en ermee verbonden raken.

De vernieuwde natuurspeelplaats houdt extra rekening met toegankelijkheid.© Provincie Antwerpen

“Hobbeldonk is in 2010 ontworpen als water- en avonturenspeeltuin met de natuur als leidraad”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA), bevoegd voor milieu en natuur. ”Met natuurlijke materialen en uitdagende structuren hebben we een plek gecreëerd die zowel de fantasie als de motorische vaardigheden van kinderen stimuleert. Hobbeldonk heeft een enorme aantrekkingskracht en blijft een essentiële speelomgeving voor onze jeugd.”

Toegankelijkheid

“Als provincie ondersteunen we scholen bij het vergroenen van hun speelplaatsen”, zegt gedeputeerde Mireille Colson (N-VA), bevoegd voor groen- en recreatiedomeinen. “Natuurlijk spelen verbetert de motoriek van kinderen, maar ook hun concentratie en algemene gezondheid. Daarom vonden we de renovatie van Hobbeldonk broodnodig.”

Toegankelijkheid was voor de provincie een prioriteit. “De speelplaats is nu uitgerust met een belevingspad dat toegankelijk is voor minder mobiele bezoekers. Zo kan iedereen genieten van de speelomgeving. Op het pad worden in samenwerking met Toerisme provincie Antwerpen nog picknickplaatsen ingericht met tafels waaraan je makkelijk met een rolwagen kunt aanschuiven. Op het volledige wandelpad tussen de hoofdparking en het Boshuis wordt nog geïnvesteerd in extra zitbanken om op adem te komen of te genieten van het domein.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners