Acute crisis in de crisishulp

© Luc Daelemans

Het systeem van crisishulp aan jongeren werkt niet naar behoren. Dat besluit het Rekenhof na een doorlichting van de crisismeldpunten. Een blamage voor Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V).

Pieter Lesaffer

Een halfjaar geleden werd een meisje van amper elf jaar opgenomen in de volwassenenpsychiatrie. Eerder raakte bekend dat vorig jaar 29 jongeren in Antwerpen in een politiecel hadden moeten overnachten, al hadden zij niets misdaan. Schrijnende situaties, veroorzaakt door een even schrijnend plaatsgebrek in de jeugdhulp.

Nochtans is er, in geval van nood, een manier om de lange wachtlijsten te omzeilen: de zes crisismeldpunten. Die zijn 24 uur op 24 beschikbaar voor politie of hulpverleners die geconfronteerd worden met jongeren met gedragsproblemen, die thuis in een onveilige situatie verblijven, aan zelfdoding denken, ...

Tot daar de theorie. De praktijk blijkt minder rooskleurig. Het Rekenhof schetst in een nieuwe studie een vernietigend beeld van deze crisishulp. Op vraag van het Vlaams Parlement onderzocht het alle binnenkomende meldingen tussen halfweg 2015 en halfweg 2016. In dat jaar tijd klopten 8.825 minderjarigen aan voor crisishulp. 4.377 van die meldingen waren ontvankelijk. 1.247 van die hulpvragen bleven onbeantwoord. Dat is 28,5 procent.

Er is wel een groot regionaal verschil. In de meeste provincies is dat aandeel tussen 20 en 25 procent, in Vlaams-Brabant bijna de helft (49,6 procent). ‘Omdat daar een historische achterstand is qua instellingen’, zegt Ingelise ­Gerritsen van het Vlaams-Brabantse crisismeldpunt. ‘Een van de gevolgen is dat mensen het gewone circuit proberen te omzeilen en een plaats proberen te bemachtigen via de crisishulp.’

Ook N-VA valt Vandeurzen af

Het Agentschap Jongerenwelzijn laat weten dat er in sommige gevallen wel creatieve oplossingen zijn, waardoor het echte cijfer in werkelijkheid iets lager ligt. Maar dan nog is het rapport een nieuwe blamage voor Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij staat al langer onder druk wegens het plaatsgebrek in de jeugdhulp. Dan komt zo’n rapport van het Rekenhof extra zwaar aan.

In een reactie laat Vandeurzen weten dat hij 25 miljoen euro geïnvesteerd heeft en dat er daardoor extra personeel zal komen. Maar daar nemen oppositiepartijen SP.A en Groen geen genoegen mee. Zij pleitten gisteren meteen voor extra investeringen in de jeugdzorg.

Opvallend is dat ook coalitiepartner N-VA de inspanning van Vandeurzen onvoldoende vindt. ‘Het is goed dat die 25 miljoen er is gekomen’, zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys. ‘Maar dat is bedoeld voor de eerstelijnshulp. We zitten nu met een acute crisis in de crisishulp, en dus moeten er snel extra crisisplaatsen komen.’