Serviër die België moest verlaten van Dienst Vreemdelingenzaken, opnieuw veroordeeld tot 20 maanden

Een Serviër, gekend onder maar liefst dertien aliassen, werd woensdag opnieuw veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden voor bendevorming en geweld ten aanzien van een agent. De man werd verdacht van het plegen van verschillende inbraken in Hoeselt maar toen de politie hem en zijn drie kompanen wilde controleren, ontstond er een schermutseling. De man werd voor deze feiten eerder al veroordeeld, maar ging in verzet. Toch kon hij niet aanwezig zijn tijdens de behandeling van de zaak omdat de man volgens zijn advocaat door Diest Vreemdelingenzaken het land werd uitgezet de dag na zijn voorlopige vrijlating.

ShDe

De zaak werd eerder al behandeld voor de Tongerse correctionele rechtbank. Omdat de man toen niet kwam opdagen, veroordeelde de rechter hem tot een celstraf van twintig maanden bij verstek. De Serviër was niet akkoord met deze straf en eiste een nieuwe behandeling door verzet aan te tekenen. Hijzelf was uiteindelijk weer niet aanwezig in de rechtszaal. “U ziet het, ik sta hier alleen”, aldus zijn raadsman die zijn cliënt dan maar vertegenwoordigde. “U hebt hem vorige keer in voorlopige vrijlating geplaatst. De dag nadien is de Dienst Vreemdelingenzaken bij hem komen aankloppen. Hij werd het land uitgezet en is terug naar Servië moeten gaan. Hij kan dus onmogelijk aanwezig zijn.” Het pleidooi van zijn advocaat bleek uiteindelijk verloren energie aangezien de rechter hem woensdagochtend opnieuw twintig maanden gaf.

Achtervolging

De man werd op 24 juni 2016 onderworpen aan een controle door de politiepatrouille toen een opmerkzame buurtbewoner van Hoeselt vier verdachte mannen zag rondrijden in hun Opel Astra. Omdat er in het dorp een inbrakenplaag heerste, kwamen de agenten een kijkje nemen. De mannen sloegen op de vlucht waardoor de achtervolging werd ingezet. De Serviër kon uiteindelijk overmeesterd worden door een van de inspecteurs, al ging dat niet zonder slag of stoot. Omdat de beklaagde zich zo hevig verzette, moest de agent hem in een wurggreep houden. Daardoor vielen beide mannen op de grond en rolden ze op de rijbaan. Uiteindelijk werd de Servische man in de boeien geslagen.

Buiten de gevangenisstraf worden er ook kosten van het verzet aan de man doorgerekend. Een bedrag van zo’n 1.900 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer