"Ik sta er nog steeds en heb alle heisa zonder kleerscheuren doorstaan"

Tien jaar geleden was ze de gedoodverfde favoriete om Miss USA te worden, maar Carrie Prejean antwoordde tijdens de verkiezing vrij conservatief op de vraag wat ze van het homohuwelijk vond. "Het huwelijk moet tussen een man en een vrouw gebeuren. Zo ben ik opgevoed", was haar antwoord, met gejoel in het publiek tot gevolg en slechts een tweede plaats bij de toekenning van de prijzen. Het gaf de jaren die volgden aanleiding tot de vraag: "Hoe kunnen toekomstige Missen een Prejean-scenario vermijden?" De toen 21-jarige Miss California werd zo een voorbeeld van hoe het niet moet tijdens Missverkiezingen, ook al wordt ze nog altijd als een van de knapste deelneemsters ooit aan Miss USA omschreven.

"De deelneemsters worden gedwongen een politiek correct antwoord te geven, dat zelfs tegen hun eigen opvatting kan ingaan. Toch blijft de organisatie erbij om vragen te stellen die zowel controversieel als intimiderend voor de deelneemsters zijn", aldus een ex-medewerkster van Miss USA, Angie Meyer, net na het Prejean-debacle op Fox News.

Dat debacle was het gevolg van de vraag van jurylid Perez Hilton, die tijdens de schoonheidswedstrijd op 19 april 2009 volgende vraag stelde: "Vermont werd onlangs de 4e staat in de VS die het homohuwelijk goedkeurde. Vind je dat ook andere staten dit voorbeeld moeten volgen?" Waarop Prejean antwoordde: "We leven in een land waar je kan kiezen. Maar ik vind persoonlijk dat een huwelijk tussen een man en een vrouw moet zijn. Zo ben ik opgevoed en daar geloof ik ook in."

Haar antwoord ging onmiddellijk viraal, waarbij ze het op sociale media hard te verduren kreeg van voorvechters van LGBT-rechten. Perez Hilton zelf omschreef haar als "a dumb bitch".

De heisa rond haar antwoord zinderde nog lang na. Zo besloot Miss California-organisator Keith Lewis in 2011 op Fox News: "De Miss-kandidaten zijn doodsbang voor de vragenronde. Ze hebben bij Carrie Prejean gezien hoe een mediastorm een carrière kan kortwieken. Niemand wil zoiets meemaken." Die mediastorm bracht journalisten ertoe nog dieper te wroeten in Prejeans leven, waardoor ook seksueel getinte foto’s van een piepjonge Prejean opdoken. Bovendien zou ze een lening aangegaan zijn om de vergroting van haar borsten te kunnen betalen en waren er zelfs geruchten van een privé-pornofilmpje.

Donald Trump, toen nog baas van de Miss USA-organisatie, bleef aanvankelijk achter de runner-up van zijn verkiezing staan, wat vooral duidelijk werd tijdens een persconferentie in mei 2009, waar beiden het heel goed met elkaar konden vinden. Toch besloot hij in juni alsnog haar uit haar functie van Miss California te ontslaan, wegens "verschillende inbreuken op de contractuele verplichtingen van Prejean". Wat dan weer leidde tot een klacht van Prejean aan de Miss USA-organisatie wegens onder meer laster en discriminatie op basis van geloofsovertuiging.

Uiteindelijk zouden Prejean en de Miss USA-organisatie tot een vergelijk komen, in november 2009. Toen de Amerikaanse tv-presentator Larry King daarover meer wilde weten: "Waarom heb je besloten tot een minnelijke schikking, want het ging toch hard tegen hard?" en vervolgens bleef aandringen, antwoordde Prejean meermaals met: "Larry, je gedraagt je helemaal niet zoals het hoort." Vervolgens lipte ze "Ik ben hier weg" en verbrak het contact met de studio. Een televisiemoment dat opnieuw viraal ging:

Tegelijkertijd schreef Prejean al haar frustraties van zich af in "Still standing: The untold story of my fight against gossip, hate, and political attacks", waarbij ze vooral de haatcampagne die volgde op haar uitspraken tijdens de Miss USA-verkiezing aan de kaak stelde. "Maar", zoals ze in 2018 in een interview op America’s Voice duidelijk maakte, "Ik sta er nog steeds en heb alle heisa zonder kleerscheuren doorstaan."

Vrouwen, durf Trump openlijk te steunen

Uiteindelijk hield wel de vriendschap tussen Prejean en Trump stand en werd ze een van zijn hevigste supporters op weg naar het presidentschap. "Voor mij is Trump een man van zijn woord. Ik beschouw hem als een echte vriend. Hij was degene die me bleef steunen toen ik tijdens de Miss USA-verkiezing een uitspraak deed die als politiek niet-correct werd omschreven. Maar hij steunde me in het feit dat ik mijn persoonlijke mening had durven geven. Door hem heb ik later mijn boek kunnen schrijven en heb ik nieuwe kansen gekregen, bijvoorbeeld bij Fox News. Nee, ik heb alleen maar positieve dingen over Trump te zeggen. Ik ben het echt beu dat een bepaald soort media niets anders doet dan deze man ervan langs te geven", aldus Prejean 2 jaar geleden nog op Fox News.

Prejean was ook een van de opvallendste gasten tijdens de "Women for Trump"-bijeenkomst in 2018 in Washington: "Ik had dit evenement nooit van mijn leven willen missen. Toen ik ervan hoorde, heb ik geen moment getwijfeld om hier aanwezig te zijn, om ook andere vrouwen die Trump steunen te overtuigen niet bang te zijn openlijk voor die steun uit te komen. En dat ze zich daarvoor niet laten pesten. Je moest eens weten hoe vaak ik door media opgebeld word om iets negatiefs over Trump te zeggen. Ach, laat ze maar proberen."

De intussen 31-jarige Prejean is nog steeds een veel gevraagd fotomodel, heeft een eigen juwelenlijn en spitst zich in haar professionele activiteiten vooral toe op de gezondheids- en fitnessindustrie. In juni 2010 trouwde ze met american footballspeler Kyle Boller. Ze hebben samen 2 kinderen, dochter Grace Christina en zoon Brody.

Meest gelezen