Antwerps schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit), burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bij de opening van Leerexpert Capitan op de Luchtbal. Ondanks de inspanningen om extra plaatsen te voorzien in het buitengewoon onderwijs blijft het plaatstekort problematisch.© Patrick De Roo

Plaatstekort in buitengewoon basisonderwijs blijft groeien: 693 kinderen op wachtlijst voor volgend schooljaar

Antwerpen -

693 kinderen staan op de wachtlijst voor een plekje in een Antwerpse buitengewone basisschool volgend schooljaar. Dat zijn er meer dan vorig jaar. “De situatie blijft problematisch”, zegt Graziela Dekeyser, voorzitter van het LOP basisonderwijs.

Jan Stassijns

Het plaatstekort in het buitengewoon basisonderwijs in Antwerpen blijft groot. Sterker nog: het probleem wordt steeds groter. Niet alleen zijn er te weinig plaatsen, maar het aantal kinderen dat zich aanmeldt voor een buitengewone school neemt ook elk jaar toe.

693 van de 1.107 aangemelde kinderen, 63 procent, kregen geen plaats in een school en staan op de wachtlijst. Dat meldt het Lokaal Overlegplatform (LOP) basisonderwijs. Vorig jaar was dat nog 59 procent en ging het over 599 leerlingen op 1.015 aanmeldingen.

LEES OOK. 6 op de 10 kinderen heeft geen plek in buitengewoon onderwijs: “Dit zijn bedroevende cijfers”

Toch zijn er het afgelopen schooljaar ook heel wat extra plaatsen bijgekomen, onder meer in de nieuwe Leerexpert Capitan op de Luchtbal. Daar startten 148 leerlingen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking (type 2) en leerlingen met een autismespectrumstoornis (type 9).

LEES OOK. Minister en schepen gaan de mist in bij scheepsdoop op Luchtbal: “Sebiet is die school kapot”

De inhaalbeweging volstaat dus niet. De bestaande scholen creëren dan wel extra plaatsen waar ze kunnen, maar ook daar zitten ze aan het plafond. “Schoolbesturen en de stad Antwerpen onderzoeken volop waar bijkomende capaciteit mogelijk is, maar de situatie blijft problematisch”, zegt Graziela Dekeyser, voorzitter van het LOP basisonderwijs. “Het is nog steeds zoeken naar structurele oplossingen. Daarom is het van essentieel belang dat de Vlaamse overheid de scholen en de stad blijft faciliteren, ook op lange termijn.”

Op Vlaams niveau loopt nog een onderzoek naar wat het stijgende aantal aanmeldingen in het buitengewoon onderwijs kan verklaren. Het is nog wachten op de resultaten.

Voor het gewone basisonderwijs is er wel goed nieuws. Daar kreeg 98 procent van de instappers een school uit hun top 3.

Geen plaats? Wat nu?

Ouders kunnen hun kind tijdens de vrije inschrijvingsperiode inschrijven in een school waar er nog vrije plaatsen zijn. Voor het buitengewoon basisonderwijs kan dat vanaf donderdag 2 mei, voor het gewoon basisonderwijs vanaf donderdag 23 mei.

Een overzicht van de scholen met vrije plaatsen staat binnenkort op meldjeaan.antwerpen.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen