Karel Van Besien en Cindy Peeters van Livlina leven al jaren in onmin met overbuur Maxime Ceragioli (rechts).© pvs

Conflict van Maxime met bedrijf belandt nu ook in hof van beroep: hij vraagt vrijspraak voor hinderen vrachtwagen

Sint-Niklaas -

Sint-Niklazenaar Maxime Ceragioli (52) vraagt in beroep de vrijspraak voor de belemmering van een vrachtwagen. Dat het een vrachtwagen was van het bedrijf Livlina, waarmee hij in een langlopend conflict is verwikkeld, is volgens hem puur toeval.

Olivier Scheir

Het distributiecentrum van Livlina is al een twintigtal jaar gevestigd in de Eigenlostraat in Sint-Niklaas. Maar de aanwezigheid van het bedrijf van 19.000 vierkante meter veroorzaakt al enige tijd wrevel bij de buurtbewoners, vooral bij overbuur Maxime Ceragioli. Hij klaagt over de aanhoudende geluidsoverlast en verkeersdruk die de firma in zijn straat veroorzaakt. “Er komen zestig à zeventig vrachtwagens per dag in onze straat. Sommigen manoeuvreren zelfs op de opritten van de bewoners”, zegt hij. “Dat zorgt voor grote ergernis en soms gevaarlijke verkeerssituaties.”

David tegen Goliath

Hij noemt het een strijd van David tegen Goliath. Maxime laat niet na om – tot grote ergernis van het bedrijf – elke inbreuk met zijn smartphone vast te leggen. Maar hij voert ook actie. Zo werd hij in Dendermonde veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier maanden en een boete van 800 euro omdat hij in april 2022 een vrachtwagen hinderde die het bedrijf wou oprijden.

In beroep gaat hij nu voor de vrijspraak. “Heeft hij het verkeer belemmerd? Nee. Het is net omgekeerd”, zegt zijn advocaat Michael Verstraeten. “Hij kon misschien achteruit rijden, maar de vrouw in de vrachtwagen kon ook vooruitrijden en manoeuvreren op het terrein van Livlina. Die trucker voerde een manoeuvre uit zonder voorrang te verlenen.”

Verval tot sturen

Het gevolg was dat de straat werd geblokkeerd. Pas toen de politie erbij kwam, verplaatste Ceragioli zijn auto. Volgens de voorzitter van het hof van beroep ging het om een banale verkeerssituatie. “Het is toch logisch dat u sneller twee meter achteruit kon rijden dan zij vooruit?”

Maar Ceragioli blijft erbij dat hij voorrang had. De procureur-generaal meent echter dat de man kwam aangesneld met zijn wagen zodra hij zag dat de vrachtwagen van het terrein reed. “Hij deed dat om de vrachtwagen te blokkeren. Dit kadert duidelijk in zijn gevecht met het bedrijf.”

LEES OOK. Maxime (50) voert juridische strijd tegen transportfirma, maar wordt nu zelf veroordeeld tot 4 maanden cel: “De waanzin nabij”

Begin deze maand werd Ceragioli immers nog veroordeeld tot twee maanden cel voor de belaging van het bedrijf. Naast een straf van vier maanden cel vorderde de procureur-generaal daarom ook een verval tot sturen of een periode waarin Ceragioli niet met de auto mag rijden.

Maxime Ceragioli ontkent die aantijging. “Dit incident staat volledig los van mijn problemen met het bedrijf”, zegt hij. Uitspraak op 31 mei.

LEES OOK. Overbuur Maxime gelooft niet in plannen van bedrijf die jarenlange vete moeten beëindigen: “Ik word hier weggepest”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER