Het incident speelde zich in dit café op de Veemarkt af.© Theo Derkinderen

Milde straffen voor uitbater en klanten van café die snuivende man met geweld tegenhouden

Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft vier mensen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een incident in café ’t Pleintje in Mechelen. Een man, die betrapt werd toen hij cocaïne snoof, werd er hardhandig tegengehouden. De rechtbank legde straffen van drie tot vier maanden met uitstel op.

Theo Derkinderen

In oktober 2022 zakte een man af naar het (ondertussen gesloten) café ’t Pleintje op de Veemarkt in Mechelen. Het viel de uitbater op dat het al de tweede keer was dat hij die avond naar de toiletten ging en besloot om hem te volgen. “Hij hoorde de man in de toiletten effectief cocaïne snuiven. En toen meneer naar buiten kwam, confronteerde de cafébaas hem daarmee. Hij maakte de man duidelijk dat hij geen drugs tolereerde in zijn zaak”, aldus het Openbaar Ministerie.

Vervolgens ontstond er wat duw- en trekwerk. Op camerabeelden was te zien hoe de cafébaas er nog twee klanten bijhaalde. “Ze hielden de man die uit het toilet kwam tegen en gebruikten geweld. Toen het slachtoffer probeerde te ontkomen, werd er zelfs nog meer geweld gebruikt.”

Uiteindelijk mengde ook de broer van de drugsgebruiker zich in de schermutseling. “Die broer kon naar buiten worden gewerkt en toen hij opnieuw trachtte binnen te komen, greep de cafébaas naar een biljartkeu om dat trachten te verhinderen. Op camerabeelden was te zien hoe hij met de keu uithaalde en de man ook raakte.”

Glas in gezicht

Ondertussen was ook de politie ter plaatse gekomen en op dat ogenblik greep een van de broers naar een glas en gooide dat in het gezicht van de cafébaas. “De betrokkenen hebben geweld gebruikt om een drugsgebruiker tegen te houden. Je mag iemand proberen tegen te houden als er sprake is van een misdrijf, maar het gebruik van geweld komt toe aan de politie”, zei de aanklager nog. “Bovendien is er hier disproportioneel geweld gebruikt. En waar ik nog het zwaarste aan til is het glas dat in het gezicht van de uitbater werd gegooid. De lichamelijke schade had potentieel erger kunnen zijn.”

De cafébaas en twee klanten liepen – mede omdat er al heel wat tijd was verstreken tussen de feiten en het proces – straffen van drie en vier maanden met uitstel op. De cafébaas moet daarnaast ook voorwaarden naleven. De man die het glas gooide liep eveneens vier maanden met uitstel op. Zijn broer werd vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen