Direct naar artikelinhoud
VRT

VRT schrapt deel van vergoedingen voor live-evenementen

De tussenkomsten in de productiekosten helemaal schrappen is voor VRT-CEO Paul Lembrechts geen optie: ‘We hebben alle financiële middelen nodig om onze opdracht te blijven vervullen.’Beeld BELGA

Wie graag een radioreporter van de VRT ontvangt op een evenement moet daar voortaan niet meer voor betalen. Na de discussie rond verslaggeving tegen betaling schrapt de openbare omroep de betaling voor live-interventies. 

De openbare omroep lag de voorbije weken onder vuur nadat in De Morgen aan het licht kwam dat VRT-radiozenders zich door culturele instellingen en organisatoren lieten betalen voor live-uitzendingen vanaf locatie. In de commissie media van het Vlaams Parlement, die een volledige zitting aan het onderwerp wijde, kwam de openbare omroep vertellen dat ze een deel van die vergoedingen schrapt. 

Voor zogenaamde sfeerbeleving en interventies in radioprogramma’s moet niet meer betaald worden. Het gaat bijvoorbeeld om samenwerkingen met het Radio 2-programma De madammen, waar twee keer doorprikken naar een reporter ter plaatse tot voor kort 3.500 euro kostte. Voor volledige live-uitzendingen op locatie blijft de VRT wel een tussenkomst in de extra productiekosten vragen.

De VRT gaf in het parlement meer uitleg over het aantal dergelijke transacties en de bijbehorende inkomsten. In 2017 bijvoorbeeld sloot de openbare omroep 249 van die betalende samenwerkingen af. Die waren goed voor 3 miljoen euro, een bedrag waarvan ongeveer twee derde betrekking heeft op VRT-radio. De samenwerkingen zijn op die manier goed voor 0,64 procent van de opbrengsten van de openbare omroep. De VRT benadrukt dat dit absoluut geen winstgevend model is. Het aandeel van de bijdrage van de partners ten opzichte van de kosten die zo’n uitzending op locatie met zich meebrengt situeert zich tussen de 0,4 en 3,1 procent.

Een aantal commissieleden blijft zich zorgen maken over de grijze zone waar de VRT zich met dit soort overeenkomsten in begeeft

Peanuts

Toch blijft een aantal commissieleden zich zorgen maken over de grijze zone waar de VRT zich met dit soort overeenkomsten in begeeft. “Het idee dat er enkel aandacht is voor evenementen die daarvoor willen betalen, blijft toch bestaan”, vindt Wilfried Vandaele (N-VA). Vandaele haalt het voorbeeld aan van de opening van het bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement volgende maand. “Ik heb begrepen dat we 3.500 euro betalen om een aflevering van het Radio 2-programma De Weekwatchers vanuit het Vlaamse parlement te laten uitzenden. Maar zou die er ook komen mochten we niet betaald hebben?” 

Geconfronteerd met die opmerkingen benadrukte de VRT dat de redacties van alle betrokken programma’s hun onderwerpkeuzes in alle autonomie maken. “Die onafhankelijkheid staat bij ons altijd voorop”, reageert Els Van De Sijpe, manager radio. “Daar mag op geen enkel moment twijfel over bestaan. We voelen dat we daar, in perceptie, mee worstelen. Vandaar ook de beslissing om voor korte interventies en sfeerbeleving op locatie geen bijdrage meer te vragen.” 

Katia Segers (sp.a) vraagt zich of het niet beter zou zijn om die vergoedingen helemaal te schrappen. Het gaat om 0,64 procent van de totale inkomsten en de volledige schrapping zou elke zweem van partijdigheid meteen wegnemen, meent zij. Maar daar kan volgens VRT-CEO Paul Lembrechts geen sprake van zijn. “Die 0,64 procent is voor ons geen peanuts”, benadrukt hij. “Door de opeenvolgende besparingsoperaties moeten we schrapen om onze opdracht te kunnen blijven vervullen. We hebben alle middelen nodig.”

Lees ook

Geselecteerd door de redactie