Trump geeft eerste aanzet voor presidentscampagne 2020 met snoeiharde uithaal over migranten, maar zal het zo'n vaart lopen?

© Photo News

President Donald Trump is nu ook officieel kandidaat om zichzelf op te volgen. Met een massa-bijeenkomst in Orlando, Florida, trapte hij gisteren zijn campagne op gang. Eerder op de dag had hij al via Twitter getoond wat de toon van die nieuwe campagne zal worden: “We gaan miljoenen illegale migranten oppakken en uitzetten”.

Nina Bernaerts

Het pompeuze filmpje over zijn grote verdiensten als president is gelanceerd. De officiële aankondiging volgde gisteravond tijdens een massa-bijeenkomst met zijn fans in Orlando, waar sommigen al dagen op voorhand waren toegestroomd. Donald Trump begint aan zijn campagne om zichzelf op te volgen als president van de Verenigde Staten. Een overwinning die volgens Trump zelf zo goed als zeker is, dankzij de “fantastische economische resultaten” die hij kan voorleggen. Maar hij maakte gisteren ook nog eens duidelijk dat hij ook dat andere succesthema niet los zal laten: de strijd tegen de illegale migratie. Vlak voor de officiële aankondiging van zijn kandidatuur stuurde hij een provocerende tweet de wereld in. “Volgende week begint ICE (immigratiedienst, nvdr.) met het oppakken en uitzetten van de miljoenen immigranten die illegaal hun weg naar de Verenigde Staten hebben gevonden. Ze zullen even snel verwijderd worden als ze ons land binnenkomen.” De tweet werd prompt 105.000 keer geliket.

© REUTERS

Vraag is of het ook zo’n vaart zal lopen. Volgens Amerikaanse media zal de immigratiedienst alvast niet achter migranten aangaan die al langer in de Verenigde Staten verblijven. Waarschijnlijk zal de focus liggen op migranten die recent de grens overstaken. En dat zijn er veel. Amerikaanse media melden immers dat de harde houding van Trump geen afschrikkend affect heeft gehad. In plaats van migratie te stoppen, is de toestroom - vooral van migranten met kinderen - de jongste tijd net toegenomen. Ondanks de deal met Mexico, dat door Trump werd bedreigd met economische sancties en zo werd gedwongen tot een hardere houding tegen migranten uit Midden-Amerika.

Ondanks het triomfalisme in de toon van Trump hangen er donkere wolken boven zijn campagne. Zijn juridische problemen zijn nog lang niet van de baan. En nu lekten er ook enkele peilingen uit die aantonen dat Joe Biden, een van de voornaamste Democratische kandidaten, het hem wel eens heel moeilijk zou kunnen maken in enkele cruciale staten. Trump probeerde het bestaan van de peilingen te ontkennen. Maar de mensen die de peilingen voor hem hadden uitgevoerd werden wel de laan uitgestuurd. En de jongste tijd richt hij zijn pijlen opvallend vaak op Biden.

© AP

Over concurrentie uit eigen partij moet Trump zich voorlopig geen zorgen maken. Tijdens zijn presidentschap heeft Trump steeds meer greep gekregen op de Republikeinse partij. Kritiek uit eigen hoek is zeldzaam geworden, en geen enkele Republikein heeft het al gewaagd zich op te werpen als tegenkandidaat. De president is mede daardoor zo overtuigd dat hij al verder kijkt dan 2020. Hij liet zich ontvallen dat zijn volk het misschien wel eist dat hij niet twee maar drie termijnen aan blijft. Zelfs al is dat verboden in Amerika.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer