© ANP

Nederlandse IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De Nederlandse zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden, zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

blg
Bron: BELGA

De vrouwen gingen in 2014 via Turkije naar Syrië. Amina was toen pas zestien jaar oud. De zussen behoren tot de groep van twaalf vrouwen die eind 2022 zijn teruggehaald uit een detentiekamp in Syrië. Zij hebben daar onder zeer zware omstandigheden vastgezeten, erkende de rechter. “En dat is zwak uitgedrukt”, zei hij. De straf komt onder meer daarom lager uit dan de eis. Het Openbaar Ministerie had zes jaar en vier maanden geëist tegen Amina en vijf jaar en vier maanden tegen Amal.

Amina had tijdens de behandeling van de strafzaak tegen haar niet ontkend dat ze in IS-gebied had gewoond, en dat ze getrouwd was met twee IS-strijders, maar dat was niet uit vrije wil, zei ze. De rechter noemde dat echter niet geloofwaardig, onder meer omdat nergens uit blijkt dat ze daar niet wilde zijn. Sterker nog, uit chats en foto’s zou het tegendeel blijken. In chats en berichten op sociale media schrijft Amina dat ze achter het gedachtegoed van IS stond en ze verheerlijkte het leven in het kalifaat. “Natuurlijk, u was jong, u was 16 jaar. Maar dat doet niets af aan de strafbaarheid van uw gedragingen”, zei de rechter.

De zussen volgden de uitspraak via een videoverbinding. Amina gaf aan erg overstuur te zijn van de flinke celstraf die ze moet uitzitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER