© Shutterstock

Waarom je Google Maps niet meer kan aanklikken als je een locatie opzoekt

Je hebt het de voorbije weken misschien al gemerkt wanneer je een adres of locatie zoekt op Google, dat de bijhorende kaart plots niet meer aanklikbaar is. Niet erg handig, maar geen technische fout. Het verdwijnen van Google Maps in jouw zoekresultaten is het gevolg van een nieuwe Europese wet die sinds begin deze maand van kracht is gegaan.

wvb
Bron: Data News

Wie vroeger via Google al eens naar een specifieke locatie zoals een horecazaak, winkel of bedrijf surfte, had de mogelijkheid om via een kaart door te klikken naar Google Maps. Die kaart verschijnt nog steeds onder de zoekresultaten, maar deze is niet langer aanklikbaar. Dit geldt weliswaar enkel voor laptop of tablet. Met je smartphone kan je nog steeds op de kaart klikken die je naar Maps stuurt.

Ook de knop ‘Kaarten’, die tot voor kort samen met ‘Afbeeldingen’ of ‘Nieuws’ bovenaan het scherm verscheen, is verdwenen. Een euvel waar menig internetgebruiker zich mateloos aan ergert.

Indien je toch de routebeschrijving van een bepaalde plaats of adres wil te zien krijgen, dan moet je eerst de webpagina van Google Maps intypen in de zoekbalk of op ‘Routebeschrijving’ klikken om de kaartfunctie te kunnen gebruiken. Nodeloos omslachtig hoor ik je denken, maar dat ‘probleem’ komt er niet zomaar.

Invloed techgiganten aan banden leggen

De wijziging is een gevolg van de Digital Markets Act (DMA), een nieuwe Europese wet die de invloed van grote techbedrijven waaronder Google, Meta en X aan banden legt. Die techgiganten zouden hun eigen diensten danig promoten zodat vergelijkbare functies van andere zoekmachines of multimediabedrijven compleet ondergesneeuwd raken.

De nieuwe maatregel, die op 7 maart van dit jaar in werking is getreden, moet ervoor zorgen dat er meer ruimte komt voor concurrerende spelers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER