Ducarme weigert verslag FAVV zonder goedkeuring parket vrij te geven

Minister Denis Ducarme (MR) © BELGA

Het ongenoegen bij de parlementsleden is groot omdat ze het rapport dat het FAVV voor minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft opgesteld nog niet kunnen inkijken. Ducarme vreest dat het vrijgeven van het rapport mogelijk voor procedurefouten zou zorgen.

Maxie Eckert

In dat rapport somt het Voedselagentschap op wat het gedaan heeft sinds het in 2016 een melding kreeg uit Kosovo dat er iets mis was met het vlees van Veviba en de huiszoeking bij het bedrijf enkele weken geleden.

Deze voormiddag hebben de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid gezamenlijk vergaderd over het vleesschandaal bij Veviba. Grote afwezige was FAVV-topman Herman Diricks.

‘Ik zou mezelf medeplichtig maken aan een procedurefout door de publicatie en dat wil ik vermijden’, aldus Ducarme. ‘De procureur-generaal wil eerst nagaan of het geheim van het onderzoek geschonden zou worden door de publicatie. Ik vraag wel aan Justitie om er snel werk van te maken.’ Maar hij wijst erop dat hij niet het laatste woord heeft daarover. ‘Democratie betekent ook: de scheiding der machten respecteren.’

Ducarme meldde aan het einde van de zitting dat het parket deze namiddag bekendmaakt wat wel of niet uit het FAVV-rapport mag worden gepubliceerd.

Het rapport van het FAVV is volgens Ducarme een lijvig document dat tien ringmappen vult. Dat De Tijd het rapport (of een deel ervan) dit weekend wel al heeft kunnen inkijken, is bij de parlementsleden in het verkeerde keelgat geschoten. Onder anderen SP.A’ster Annick Lambrecht hekelde dat ze allerlei informatie uit de media moet vernemen.

Ook Peter De Roover (N-VA) dringt erop aan dat het rapport van het FAVV snel wordt overgemaakt aan het parlement. ‘Grote transparantie moet voor de hand liggen. We moeten het debat (over het rapport, red.) deze week kunnen voeren.’ Dat zou woensdag gebeuren.

‘Tussen alle informatie geven en niets vrijgeven, is er een groot verschil’, vindt Anne Dedry (Groen). Haar partijgenoot Kristof Calvo vindt dat Ducarme er een ‘operatie geheimhouding’ van maakt, hoewel hij volledig transparant hoort te zijn in dit dossier.