Luister naar

ISIS verdreven uit Syrische hoofdstad Damascus

Nieuws
Het laatste ISIS-bolwerk in Damascus is gevallen. Daarmee is de Syrische hoofdstad voor het eerst in zeven jaar weer volledig in handen van president Bashar al-Assad.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 22 mei 2018 om 03:00

Damascus

Generaal Ali Mayhoub verklaarde maandag dat Damascus, inclusief zijn buitenwijken, ‘volkomen veilig’ is na een ‘succesvolle operatie’ om ISIS-strijders te verdrijven. De staatstelevisie zond beelden uit van regeringssoldaten die vreugdeschoten lossen en met Syrische vlaggen zwaaien, te midden van kapotgeschoten gebouwen.

De afgelopen maanden wisten de troepen van president Bashar al-Assad al grote delen van de hoofdstad en de omringende gebieden, waaronder Oost-Ghouta, te veroveren. Alleen een deel van de zuidelijke rand van de stad was nog in handen van ISIS; de enclave al-Hajar al-Aswad en het aangrenzende Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp. Voor de oorlog uitbrak, woonden er meer dan honderdduizend mensen in het kamp, tegenwoordig zijn dat er nog een paar honderd.

Op 19 april begonnen de Syrische strijdkrachten een offensief om de enclave te heroveren. Daarbij vielen tientallen doden.

wapenstilstand

Afgelopen weekend berichtten diverse media dat de regering en de militanten een tijdelijke wapenstilstand hadden afgesproken, zodat vrouwen, kinderen en ouderen uit het gebied geëvacueerd konden worden.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten kregen ook de ISIS-strijders in deze periode de gelegenheid om het gebied per bus te verlaten. Zij zouden zich hebben gevoegd bij andere militanten in het oosten van het land. Volgens de staatsmedia was er van een dergelijke deal met de strijders echter geen sprake en gingen de gevechten gewoon door. Met de overwinning op al-Hajar al-Aswad en Yarmouk staat de hoofdstad voor het eerst sinds in 2011 de oorlog uitbrak weer volledig onder controle van Assad.

De afgelopen jaren wisten de Syrische strijdkrachten ISIS flink terug te dringen. De jihadistische groepering bestuurt nu alleen nog twee belegerde woestijngebieden in het oosten van het land.

Ook langs de grenzen met Jordanië en de Golan-hoogvlakte zijn rebellen en jihadisten actief, inclusief strijders die zich verbonden hebben aan ISIS. Het noordoosten van Syrië is voor het grootste deel in handen van Koerdische strijdgroepen.

Sinds de oorlog in Syrië uitbrak, zijn meer dan 465.000 mensen in de gevechten omgekomen. Meer dan een miljoen Syriërs raakten gewond en twaalf miljoen mensen – de helft van de bevolking – sloegen op de vlucht. Een groot deel van hen woont nu in omringende landen als Libanon. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.

Het antiraketsysteem Iron Dome boven Israël in actie. Door nieuwe kunstmatige intelligentie is het afweersysteem nog efficiënter geworden.

De les van dit weekend: AI nestelt zich definitief op het slagveld. 'Anderen zullen van Israël leren'

De gewelddadige Iraanse armada van driehonderd drones en raketten richtte zondagnacht nauwelijks schade aan in Israël. Kunstmatige intelligentie heeft zich met succes op het slagveld gemeld.