22 mei 2018 om 03:00
Luister naar

Het geschonden geheim van Anne Frank

Nog één keer kijkt Anne naar de laatste regels van die bladzijde in haar dagboek. Ja, eigenlijk kan dit ook niet. Ze ziet nu al de bestraffende blik van haar zus Margot, mocht deze ooit het dagboek in handen krijgen en deze stoute grapjes lezen. En ze moet er helemaal niet aan denken wat moeder gaat zeggen wanneer die zou horen welke dingen ze allemaal aan het papier toevertrouwt. Ook vader heeft al een keer gedreigd haar dagboek af te pakken.

Ze mompelt een laatste excuus aan de denkbeeldige ‘Kitty’ tot wie Anne zich in haar dagboek altijd richt en drukt het bruine gompapier stevig op de twee zojuist geschreven bladzijden. Met de lijmkwast bestrijkt ze ten slotte de onderste hoekjes van de twee pagina’s. ‘Lieve Kitty, alleen jij en ik weten wat hier staat geschreven. Mocht jij ooit in handen komen van andere mensen, dan mogen zij alles lezen wat wij samen hier in het Achterhuis gedeeld hebben. Alles, behalve deze twee bladzijden die nu voor altijd dicht zijn geplakt. Dat is tussen jou en mij.’

grote historische waarde

De Anne Frank Stichting is er onlangs met nieuwe fotobewerkingstechnieken in geslaagd deze pagina’s in het beroemde dagboek toch leesbaar te maken. De inhoud van de tekst werd ook meteen wereldkundig gemaakt.

Over het leesbaar maken van deze teksten schrijft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dat meewerkte aan het onderzoek: ‘Het dagboek van Anne Frank is erfgoed met grote historische waarde, dit rechtvaardigt onderzoek ernaar. Ook de afgeplakte gedeelten behoren tot het object van onderzoek. Het toegankelijk maken ervan is vanuit wetenschappelijk opzicht net zo vanzelfsprekend als het zichtbaar maken van een verborgen afbeelding onder een schilderij van Rembrandt.’

Dit kan ik zelf allemaal volgen. Al heel lang zijn het Achterhuis, het Dagboek en Anne Frank onderdeel van veel wetenschappelijk onderzoek. Bij dat onderzoek behoren natuurlijk ook de teksten die tot nu toe niet leesbaar waren. Wat ik niet kan, maar ook niet wil volgen, is dat de inhoud van door Anne zelf geheimgehouden teksten ook meteen voor de hele wereld zichtbaar werden gemaakt.

Zonder een woord te zeggen pakt Otto Frank het dagboek van Anne aan uit de handen van zijn vroegere secretaresse Miep Gies. ‘Meneer Frank, niet lang nadat u samen met de andere onderduikers in het Achterhuis werd ontdekt en door de Gestapo naar de Zentrall Stelle aan de Euterpestraat was gebracht, ben ik nog één keer het leeggehaalde Achterhuis binnengegaan. Daar zag ik Annes dagboek op de grond liggen.’ Otto Frank moet denken aan die eerste keer, aan het begin van de oorlog, toen Miep tegenover hem stond op zijn kantoor. Hem staat nog haarscherp voor de geest hoe de jonge Miep hem toen beloofde om het onderduikgezin te helpen. Het heeft uiteindelijk niet mogen baten. Hij is helemaal alleen uit de concentratiekampen teruggekomen. Edith, zijn vrouw, Margot en Anne zijn omgekomen.

Er gaat langere tijd overheen voordat de eenzame vader Otto in staat is de door zijn jongste dochter volgeschreven bladzijden te lezen. Het doet hem vanzelfsprekend ontzettend veel pijn. Maar hij zet door. En hij zorgt ervoor dat de wereld om ons heen het dagboek ook kan gaan lezen. Die bladzijden waarvan de jonge Anne had aangegeven dat deze woorden alleen voor ‘Kitty’ en voor haarzelf waren bestemd, werden toen niet aan de openbaarheid prijsgegeven.

griezelige wereld

Inmiddels is het geheim van een veertienjarig meisje geschonden. Er is maar één iemand op deze wereld die over het wel of niet openbaar maken van deze teksten had kunnen beslissen. Dat was Anne zelf. Maar, Anne ligt ergens op die onmetelijke vlakte in het verre concentratiekamp Bergen Belsen, in een van die afschuwelijke massagraven tussen al die andere duizenden omgekomenen.

Deze week hebben we het gezien. In onze grotemensenwereld zijn ook de persoonlijke geheimen van een door de nazi’s omgebracht veertienjarig meisje niet veilig. We leven in een griezelige wereld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.