© gvb

Claudia Nieuwenhuizen uit Achel bundelt haar schrijfsels in een eerste boek: “Voor wie even geen zin heeft in een roman”

Hamont-Achel -

In het boek ‘De klare kijk van Tante Claus’ bundelt Claudia Nieuwenhuizen uit Achel haar columns, kortverhalen, maar ook liedteksten. Overdag is ze lerares woordkunst, maar daarnaast schrijft ze ook over wat haar bezighoudt en verbaast, vaak op een ontwapende grappige manier.

Geert Van Baelen

Het was tijdens haar studies Afrikaanse talen en culturen, dat bij Claudia haar oude liefde voor theater en teksten weer opflakkerde. “Ik werd lid van de Belgische Improvisatieliga en daar kreeg ik de smaak terug te pakken. Nadien ben ik eerst nog les gaan geven bij een jeugdtheater in Leuven, waarna ik vervolgens kon beginnen bij de Stedelijke Academie in Geel. Zolang ik me kan herinneren schrijf ik teksten en verhalen. En daar zijn liedjesteksten bijgekomen, onder andere voor koren. Met een tekst voor de Amsterdamse Naomi Inez, ook bekend als De Liedjestovenaar, werd ik zelfs genomineerd voor de Willem Wilminkprijs, een belangrijke Nederlandse prijs genoemd naar de tekstdichter van onder andere Herman Van Veen en Sesamstraat.”

Alledag

Haar schrijfsels van de voorbije jaren heeft Claudia nu gebundeld in haar eerste boek ‘De klare kijk van Tante Claus’. “Ik ben terug gaan grasduinen tot 2016. Mijn boek is ideaal voor wie even geen zin heeft in een roman. Je kan willekeurig een tekst uitkiezen en beginnen lezen op de trein of tussen de soep en de patatten. Mijn inspiratie haal ik uit het dagdagelijkse, wat ik meemaak met mijn man en twee kinderen. Maar ook stomme dingen die ik tegenkom kunnen een aanzet zijn. Iemand die me afsnauwt in de supermarkt, of een uitstap, vooral doodgewone zaken dus. Vaak levert dat humoristische teksten op, maar ik heb ook gekozen voor een paar verdrietige verhalen die ikzelf niet met droge ogen kan herlezen.”

Claudia is altijd een beetje verbaasd als mensen zich herkennen in haar schrijfsels. “Dat doet deugd. Mensen herkennen zich in de situaties die ik beschrijf en lopen vaak tegen dezelfde zaken aan, verwonderen of irriteren zich aan de wereld of je eigen tekortkomingen. In de kleinste dingen schuilt wel iets poëtisch. Als je het maar wil zien”, besluit ze. Het boek is vanaf 3 mei te verkrijgen via www.boekscout.nl.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer