Het team van vzw de Kunstbazen, één van de drijvende krachten achter de markt.© Hélène Baccaert

Koppenlopen op 14e editie van markt voor mensen met talent in Duffel: “Opnieuw geslaagd”

Duffel -

Op woensdag werd de veertiende editie van ‘de markt voor mensen met talent’ gehouden, een evenement dat inmiddels een vaste waarde is geworden in Duffel.

Hélène Baccaert

Met kraampjes die overladen waren met een rijke variëteit aan handgemaakte producten, waaronder juwelen, kleding, keramiek en zelfs huisgemaakte zeepjes, staat de talentenmarkt bekend als een schatkamer van creativiteit. Maar het waren niet alleen de goederen die de aandacht trokken; de muzikale ambiance, gebracht door bands als ‘Warm Shiver’ en ‘Take Back Thursday’ van De Kunstfabriek, voegen een extra laag van gezelligheid toe aan het evenement.

Vaste waarde

Katrien Claes, een van de drijvende krachten achter de markt en lid van vzw De Kunstbazen, deelde haar gedachten over het succes van het evenement. “Wij organiseren dit nu al veertien jaar. Oorspronkelijk zijn we begonnen in Antwerpen, maar toen enkele mensen van de gemeente Duffel ons werk zagen, waren ze meteen geïnteresseerd”, vertelt ze enthousiast.

“Het concept verhuisde dus naar Duffel, waar het uitgroeide van slechts een handvol kraampjes tot een evenement met meer dan honderd deelnemers”, vertelt ze. “We koppelen het ook vaak aan goede doelen. Ik denk dat we weer van een succes kunnen spreken. Deze editie hadden we wel 105 standhouders, met 20 op de wachtlijst. Het blijft groeien”, sluit ze af.

Hobby

Onder de vele standhouders bevond zich Sandra Illegems, die voor het eerst haar zelfgemaakte zeepjes tentoonstelde. “Mijn hobby is zeep maken, maar mijn man zei dat ik geen nieuwe zeep meer mocht maken voordat ik wat verkocht had”, lacht ze. “Ik ben de afgelopen jaren al een paar keer naar deze markt gekomen om te kijken en nu sta ik hier zelf. Het bevalt me heel goed, want ik heb al de helft van mijn zeepjes verkocht. Je weet natuurlijk nooit hoe het zal gaan, maar ik vind het geweldig leuk.”

Sandra bij haar zelfgemaakte zeepjes.© Hélène Baccaert

Poezen

Op het einde van de markt botsen we op Nancy Verhagen, met zelfgemaakte knuffels. “Ik ben pas gestart met het maken van de knuffels en via een vriendin hoorde ik dat de markt werd georganiseerd. Ik dacht ‘waarom zou ik het niet proberen?’. Het gaat heel goed, ik ben positief verrast. Er zijn al heel wat mensen gepasseerd.”

De volledige opbrengst komt ten goede van ‘het poezenhuis’. “We vangen katten op die mensen niet meer willen. Ze worden niet meer ter adoptie gesteld, vaak zijn ze zo getraumatiseerd dat we niet willen dat ze nog ergens anders terechtkomen”, legt ze uit. “We financieren alles alleen en alle beetjes helpen, daarom maak ik deze originele handgemaakte diertjes.”

Nancy maakt knuffels ten voordele van het poezenhuis.© Hélène Baccaert

Goede doel

Wat verderop spreken we met Sharon Van Asbroeck, die zich inzet voor Akiiki vzw, een organisatie die opleidingen in Uganda verzorgt. De vzw geeft opleidingen in verbindende of geweldloze communicatie. Deze zomer gaat Sharon samen met vier andere vrouwen ter plekke om de opleiding te geven.

“Alles wat je hier ziet, is gemaakt door de Ugandese vrouwen. De winst gaat naar het project om de opleidingen mogelijk te maken. Vandaag proberen we wat geld in te zamelen. Wij kijken er heel hard naar uit om te gaan. Wij zijn heel blij met alle kleine beetjes die we vandaag al verzameld hebben.”

Sharon en Annelies verkopen handgemaakte items ten voordele van vzw Akiiki.© Hélène Baccaert

Met een bonte verzameling van talenten en goede doelen was de veertiende editie van de talentenmarkt in Duffel opnieuw een groot succes.

Het is aangenaam druk op de markt.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners