21 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Column Hilbrand Rozema: De Rijn overzwemmen

Het water in de Rijn staat laag. Het is avond. De zomerhitte trekt weg uit de dag, als koorts uit een zieke. De koeien verdwijnen tot de rug in distels en koolzaad. Zij hebben recht van overpad. En dat willen ze weten; massief klotsen ze naar het groene oevergras. Of het water schoon is, daar kun je het over hebben. De koeien pissen er soms klaterend in. Maar viezer dan een zwembad zal het niet zijn. Na een drukke dag wil je daar niet meer in, je ziet geen hand voor ogen. Dan zie je in de Rijn nog meer. Bovendien, het is zondag. Raar om op die dag naar het zwembad te gaan.

De overkant trekt. De wand vol zwaluwnesten. De twee wilgen. Dat is een probleem. Ik heb beloofd het risico niet meer te nemen. In de verte verdwijnt een auto uit zijn geluid, zoals Herman de Coninck dichtte. De pont gaat heen en weer. Weer heen. En weer weer. Verder verstoort niets de stilte. Roerlozer dan dit kan de Rijn niet zijn, in een badkuip stroomt het harder. Ik waag het erop.

Overkanten verwijderen zich van elkaar. Aan de oever scharrelen scholeksters. In het ondiepe springen kleine visjes, in het diepe wentelt een karper, met een gloep, alsof de rivier de vis inslikt. Daar is het strand. De twee trouwe wilgen, blaadjes dofgroen en zilverig, staan in wolken wit bloemenschuim. De avondzon schijnt er dwars doorheen. Dit plekje is pijnlijk mooi. Het is dat ik al gekerstend ben, anders zou dit een poort naar een andere dimensie zijn. En zelfs nu, na veertien eeuwen christendom, sluit ik het niet uit. Een dunne plaats, zo zouden de Keltische christenen het hebben genoemd. Doen ze nog steeds, trouwens.

De droom wordt ruw verstoord. Achter de wilgen liggen sporen van een picknick. Wegwerpservies, plastic bestek, lege flessen, gebroken glas. Het ligt er al lang. Stoffig, vies, uiteengevallen. Het volgende Rijnhoogwater zal het meevoeren, naar zee en dan de wereldplasticsoep in. Ergens slingert nog een Lidl-tas. Die is gauw gevuld. Meteen een handige drijfboei, voor de terugweg. ‘Wat heb je gedaan?’ ‘O, zwerfvuil gezwemraapt.’ Of geraapzwommen. Onderweg naar huis schiet me te binnen dat mijn schoonmoeder op haar zestiende de rivier overzwom bij Gorinchem, ‘bij dood tij’ … Misschien heb ik mijn waterzucht geërfd van haar. O nee, dat kan niet. Evengoed een prima argument om alvast mijn stelling te betrekken: ‘Maar je eigen moeder zwom de Merwede over!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.