VS

Complotdenker die echtgenoot Pelosi sloeg met hamer, is veroordeeld tot 30 jaar cel

David DePape, de complotdenker die de Amerikaanse oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi wilde ontvoeren en haar man neersloeg met een hamer, is veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar.

poj

David DePape was al schuldig bevonden aan geweldpleging en poging tot “ontvoering van een federaal ambtenaar”, na een wekenlang proces eind vorig jaar. Nu kent de man ook zijn straf. In oktober 2022 was DePape ingebroken in het huis van de familie Pelosi in San Francisco, waar hij Paul Pelosi - de man van toenmalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi - met een hamer op het hoofd sloeg. Paul Pelosi, vandaag 84, lag zes dagen in het ziekenhuis met een schedelbreuk.

DePape was een fervent volger van rechtse samenzweringstheorieën, zoals die van QAnon, een beruchte Amerikaanse groepering. Tijdens zijn proces vertelde DePape de jury dat hij de Democratische Nancy Pelosi had willen ontvoeren en ondervragen. Als ze zou liegen, zou hij haar knieschijven breken. Toen de Speaker of the House niet thuis bleek te zijn - ze verbleef op dat moment in Washington - reageerde hij zijn frustratie af op haar echtgenoot. “Ik had het niet op hem gemunt, en het spijt me dat hij gewond raakte”, zei DePape.

Nancy Pelosi had in de nasleep van de feiten de rechtbank gevraagd om DePape “een heel lange” straf te geven. Voor een lokale rechtbank moet DePape zich nog verantwoorden voor poging tot moord. Daarvoor riskeert hij levenslang.