Foto: Wijnfaktorij

Antwerpse wijnboer krijgt opvallend veel Fransen over de vloer na lovend artikel in Le Monde

In de Franse krant Le Monde prijst Josep Roca dit weekend Kontreir aan, wijn van de Wijnfaktorij in Antwerpen. Die Josep Roca is niemand minder dan de sommelier van El Celler de Can Roca, een Spaans 3-sterrenrestaurant dat al 2 keer uitgeroepen werd tot beste ter wereld. Zaakvoerder Patrick Nijs begreep ineens waar al die Franse toeristen in zijn winkel gisteren vandaan kwamen.

"Het was een rustige zaterdag in de Wijnfaktorij. Verlengd weekend, vooral toeristen in de stad. Verdacht veel Fransen nochtans in de winkel vandaag: Marseille, Le Havre, Parijs...", begint Patrick Nijs zijn bericht op Instagram.

Waar ze plots vandaan kwamen, werd duidelijk na een telefoon die hij kreeg. "Blijkbaar was er een artikel verschenen in Le Monde over de toekomst van de Europese wijn. Of Kontreir nog beschikbaar is voor een van de beste restaurants in Parijs? Whaaa? Kontreir getipt als 'coup de coeur' door niet minder dan Josep Roca, sommelier van Celler de Can Roca, 2x beste restaurant ter wereld."

Wijn van de toekomst

Kontreir staat dan ook al een tijdje op de kaart in het beroemde restaurant. De sommelier spreekt over een ongelooflijk project. Volgens hem zijn de troeven van de "kleine" wijngaard in Tielt-Winge in Vlaams-Brabant, het zonnige micro-klimaat en de ijzerhoudende grond. De druiven uit het Hageland worden in hartje Antwerpen verwerkt en gebotteld.

"Blijkbaar heeft Le Monde naar aanleiding van de Europese verkiezingen aan 22 sommeliers gevraagd welke zij als de wijn van de toekomst zien", vertelt Nijs. "Ik kreeg nu ook telefoon van een restaurant uit Parijs dat eens wil komen proeven." 

"2024 kondigt zich aan als een moeilijk jaar, maar het kan voor Wijnfaktorij alvast niet meer stuk", besluit hij.

Meest gelezen