© BELGA

Grootschalige zoekactie naar ‘neergestorte’ paraglider boven Tomorrowland bleek loos alarm

De hulpdiensten hebben zondagavond een grootscheepse zoekactie gehouden naar een mogelijk neergestorte paraglider in de buurt van het festivalterrein van Tomorrowland.

tdk

Enkele mensen sloegen alarm nadat ze zagen hoe twee paragliders tegen mekaar waren gebotst en waar één persoon mogelijk naar beneden was gevallen. De politie nam geen enkel risico en startte een zoekactie in de omgeving van de kleiputten van Rumst, de plaats waar de botsing zou hebben plaatsgevonden. Er werd een helikopter met warmtesensoren ingezet, net als speurhonden en manschappen die het gebied doorzochten. Er werd ook een crisis- en communicatiecel opgericht in de Rumstsestraat, van waaruit de zoekactie werd gecoördineerd.

Loos alarm

Maar heel snel bleek dat er niemand was neergestort. “Er dienden zich foto’s aan van de paragliders in kwestie in actie. Uit een vergelijking van het tijdstip van de meldingen en het tijdstip van de foto’s, bleek dat de betrokken paragliders nog steeds aan het vliegen waren na de meldingen van een mogelijk ongeval”, zegt de Rumstse burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA).

“Daarnaast kregen we ook de melding dat iemand de paragliders had zien landen. Uit dit alles werd geconcludeerd dat het om een loos alarm ging en dat de paragliders door het stuntvliegen wellicht de indrukt wekten dat ze neervielen, daar dat dit dus niet het geval was.”

“We betreuren dat door dergelijk gevaarlijk gedrag een heel aantal mensen nodeloos ongerust werden gemaakt. Bovendien benadrukken we dat zo’n onverantwoorde acties volstrekt illegaal zijn na zonsondergang en bovendien gelden er naar aanleiding van Tomorrowland vliegrestricties boven Boom en Rumst.”